Carrièrekansen in robotica: ‘Je bepaalt je eigen succes’

Over robots en hoe de robotisering de arbeidsmarkt gaat beïnvloeden is veel te lezen. In de media is te regelmatig aandacht voor de angst dat banen gaan verdwijnen. Maar hoe ziet die toekomst met robots er nu echt uit? Koen Hindriks van Interactive Robotics is expert op het gebied van robotica en heeft een robot ontwikkeld die binnenkort dienstdoet als klasse-assistent.

Leuk

“Robots gaan mensen niet vervangen”, ontkracht Hindriks direct de meest gevreesde aanname. Dat betekent niet dat de impact van robots marginaal is. “De technologie ontwikkeld zich en robots zullen vanaf nu steeds vaker ingezet gaan worden.” Dit is volgens Hindriks niet iets om bang voor te zijn. Ons leven zal hierdoor juist aangenamer worden, meent hij. “Robots zullen bepaalde taken over gaan nemen. Hierdoor verandert misschien de manier waarop je als mens je werk doet, maar mensen blijven belangrijk. Robots missen namelijk typisch menselijke aspecten, zoals sociale interactie.” Tijdens een avondje in een restaurant heb je dan ook niets aan een robot, want tot een echt gesprek komt het niet. “Wel kunnen mens en robot elkaar complementeren en daarbij is een robot ook heel leuk!”

Pilot

Met de sociale robot die Interactive Robotics heeft ontwikkeld start binnenkort een pilot. “Er zijn verschillende domeinen waar deze robot uitkomst kan bieden, maar we hebben gekozen om de proef met de robots op basisscholen uit te voeren”, vertelt Hindriks. “Het is een fantastische omgeving om ons product te ontwikkelen. Kinderen vinden robots fantastisch en zijn heel vergevingsgezind als het nog niet optimaal werkt en de docenten kunnen kritisch meedenken.” Tijdens een les zullen docent en robot beiden hun eigen rol vervullen. “Terwijl de robot de klas de voorgeprogrammeerde lesstof vertelt, heeft de docent tijd om op een andere manier van waarde te zijn door bijvoorbeeld een kind individueel wat extra aandacht te geven.” Maar dat is niet het enige voordeel van een robot als klasse-assistent. “In bredere zin maak je op deze manier kinderen al vertrouwd met de technologie van morgen.”

Een carrière met robots

De opkomst van robotica biedt natuurlijk ook carrièrekansen voor jonge IT’ers. Ook bij Interactive Robotics zijn er vacatures beschikbaar. “Wij zijn opzoek naar nieuwe krachten om van onze startup een succes te maken. Omdat we grote ambities hebben met onze robots, is een programmeursfunctie bij ons bedrijf behoorlijk uitdagend. Zo worden onze robots aangestuurd vanuit de cloud en de techniek hiervoor zal de komende tijd doorontwikkeld moeten worden.” Maar naast het beschikken over de technische kennis, moet je je volgens Hindriks ook kunnen verplaatsen in de eindgebruiker en het leuk vinden om je te begeven in de wereld van de eindgrebruiker. “Maar het is vooral een hele mooie kans om mee te bouwen aan de toekomst van robots en mee te groeien met het succes van onze start-up. Zo bepaal je in feite je eigen succes.”

Interesse in een baan als  Cloud robotics software engineer? Bekijk de vacature op: www.interactive-robotics.com

 

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg