Bedrijven betalen loyale IT'er minder dan Jobhopper.

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Berenschot en AG Connect hebben in samenwerking met het KNVI salarisonderzoek gedaan onder 2688 ITérs, en dit bleek de uitkomst. 

Een van de belangrijke redenen voor het zoeken van een andere baan blijkt ook een hoger salaris. Risico is hier dat bedrijven IT'ers en hun kennis verliezen, terwijl er voor veel bedrijven nog een enorme digitaliseringsuitdaging ligt. Wat blijkt? It'ers die van baan wisselen, doen het aanzienlijk beter. Zij kregen er 10-15 procent bij. 

Doordat de inflatie in de periode van maart 2018 tot maart 2019 uitkwam op 1,9 procent, nam de koopkracht voor IT’ers die niet van baan veranderden, nauwelijks toe. De gemiddelde salarisgroei voor IT’ers was met 2,3 procent maar een fractie hoger dan de cao-lonen die de afgelopen vier kwartalen met 2,1 procent stegen.

“Die kleine stijging is opmerkelijk. Nergens is de markt zo krap als in de IT”, aldus Hans van der Spek, manager van Berenschot’s Kenniscentrum HCM. “Ondertussen liggen er op het gebied van digitalisering ontzettend veel uitdagingen voor bedrijven. Door loyale IT’ers niet te belonen lopen zij een groot risico deze mensen kwijt te raken.”

Andere baan

Wil je echt meer gaan verdienen? Dan moet je het hebben van een flinke promotie of overstap naar een andere baan. Uit het onderzoek is gebleken dat zo'n 15% van de IT'ers het salaris heeft op weten te krikken op die manier. “We zien vooral dat nieuwe IT’ers er op financieel gebied vaak behoorlijk op vooruit gaan, zegt Ester Schop, redacteur arbeidsmarkt bij AG Connect. “Ik denk dat het belangrijk is dat bedrijven hun bestaande medewerkers niet vergeten en hen op gelijke wijze belonen. "Slechts 11 procent van de IT’ers is actief op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar dat is niet zo gek als je bedenkt dat voor de meeste de banen vaak aan komen waaien.” Zo'n 78 procent van de ondervraagde IT'ers is het afgelopen jaar benaderd voor een baan. Bijna een kwart daarvan zegt wel iedere week een aanbod te krijgen. Softwareontwikkelaars en data scientist zijn vooral in trek. 

Salaris belangrijke motivatie over te stappen

De belangrijkste motiviatie om over te stappenv voor IT'ers? Salaris! “Juist door het tekort aan goed opgeleide IT’ers, verwachten mensen een loonsverhoging. Als die vervolgens uitblijft raken ze gefrustreerd en gaan ze op zoek naar een andere baan”, zegt Wouter Bronsgeest, duovoorzitter van de KNVI. 

34 procent van de ondervraagden denkt dat zij minder verdienen dan marktconform is. Slechts 10 procent denkt bovengemiddeld te verdienen. De IT'ers die bovengemiddeld denken te verdienen, zijn dan ook minder vaak op zoek naar werk dan andere IT'ers.

Meer te weten komen over dit Salaris onderzoek? Ga naar www.agconnect.nl

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg