First Employers 2014

Van alle ondervraagden zien de meeste studenten en starters een internationale carrière bij Shell wel zitten. Dit blijkt uit het onderzoek First Employers 2014, dat Memory Research onlangs hield onder studenten en young professionals.

Studenten en starters kiezen Shell als favoriet

Waar willen de starters anno 2014 het liefst hun carrière starten? Die vraag staat centraal in het jaarlijkse First Employers onderzoek, dat dit jaar voor de derde keer uitgevoerd is.

Na de Rabobank en Unilever is het nu Shell die door de lezers van Memory Magazine uitgeroepen is tot First Employer. Alle jaren scoorde Shell goed binnen de eigen energiebranche en onder techneuten, maar dit jaar verovert Shell ook de eerste plek in de algemene ranking. Als reden om Shell als favoriete werkgever te noemen is wordt de internationale mogelijk­heden bij het bedrijf het meest genoemd (20%). Maar ook wordt het bedrijf duidelijk geassocieerd met goede arbeidsvoorwaarden, want het salaris is daarna het meest genoemde argument (15%), daarna volgen het imago van het bedrijf (1%) en de werkzaamheden en functie­mogelijkheden die het bedrijf starters biedt (12%).

De favoriet van vorig jaar, Unilever, scoort ook dit jaar weer hoge ogen, net als het populaire Google. Nieuwe bedrijven in de top 10 zijn dit jaar Nike (9) en FrieslandCampina (10). Ook hebben we dit jaar gevraagd naar wat studenten en starters een redelijk startsalaris vinden. Gemiddeld geven academici hierbij een bruto maandbedrag van €2.432 aan.

First Employers 2014 is een lijst met in totaal 50 bedrijven en organisaties. In totaal telt de lijst tien nieuwe organisaties, waarvan we de hoogste nieuwe binnenkomer vinden op de 17e plaats: de Gemeente Amsterdam, ook Samsung is dit jaar populair en eindigt op plek 21.

Van de bedrijven die vorig jaar ook al tot de 50 meest populaire bedrijven behoorden is Van Oord het meest in populariteit gestegen. Ook ASML en VolkerWessels stegen met meer dan tien posities ten opzichte van vorig jaar.

Omdat opleidingsachtergrond en interessegebied van de respondenten veelal een rol speelt bij de keuze van populaire werkgevers is het ook interessant om een uitsplitsing per branche te maken en te kijken welke bedrijven bij bepaalde doelgroepen in de smaak vallen. Zo zien we in de top tien van techneuten bedrijven als ASML, DSM, TNO, terwijl bij economen Heineken, KLM en de Rabobank in de top tien staan.

Ook is het favorietenlijstje van mannen duidelijk anders dan die van vrouwen. Zo zijn Philips en VolkerWessels echt populaire mannen bedrijven en prefereren vrouwen bedrijven als Coca-Cola en L’Oréal.

De 10 populairste werkgevers van 2014

1: Shell
2: Google
3: Unilever
4: Heineken
5: KLM
6: Rabobank
7: Philips
8: Ahold
9: Nike
10: FrieslandCampina