First Employers 2017

Peter SchwankMarketeer

Waar willen de starters anno nu het liefst hun carrière starten? Die vraag staat centraal in het jaarlijkse First Employers onderzoek, dat dit jaar voor de zesde keer uitgevoerd is. Het onderzoek resulteerde in een duidelijk antwoord: Google verdient de titel First Employer 2017.

First Employer 2017: Google

Dit jaar is zoekgigant Google uitgeroepen tot First Employer. Waar vorig jaar Heineken met de favorietenrol aan de haal ging is de bierbrouwerij dit jaar afgezakt naar een tweede plek. Nieuw dit jaar in de top 10 is ING. De bank die alle dagelijkse bankzaken regelt zonder gedoe stijgt van een 11e plek naar plek 10.

De branche die het meest tot de verbeelding spreek is de FMCG. Wellicht daarom dat het niet geheel verrassend is dat er maar liefst vijf FMCG bedrijven terug te vinden zijn in de top 15.

Stijgers

First Employers 2017 is een lijst met in totaal 100 bedrijven en organisaties. In totaal telt de lijst dertien nieuwe organisaties in de top 100, waarvan we de hoogste nieuwe binnenkomer vinden op de 74e plek: Tideway. Van de bedrijven en organisaties die vorig jaar ook al tot de 100 meest populaire werkgevers behoorden is Royal HaskoningDHV het meest in populariteit gestegen. Het bedrijf klom maar liefst 45 plekken naar plek 35. Ook IKEA en Samsung wonnen flink aan populariteit. IKEA steeg 29 posities en Samsung steeg 26 posities ten opzichte van vorig jaar.

Man vs vrouw

Omdat opleidingsachtergrond en interessegebied van de respondenten veelal een rol speelt bij de keuze van populaire werkgevers is het ook interessant om een uitsplitsing per branche te maken en te kijken welke bedrijven bij bepaalde doelgroepen in de smaak vallen. Zo zien we bedrijven als ASML en Shell alleen in de top vijf van techneuten, terwijl bij economen vooral bedrijven als een Coolblue en Heineken in de top vijf verschijnen. Ook is het favorietenlijstje van mannen duidelijk anders dan die van vrouwen. Zo zijn ASML, Shell en Rabobank hele populaire bedrijven onder mannen en komen IKEA, ING en Gemeente Amsterdam alleen bij vrouwen in de top 10 voor.

De 10 populairste werkgevers van 2017

1: Google
2: Heineken
3: KLM
4: Coolblue
5: Shell
6: Unilever
7: ASML
8: Philips
9: ABN AMRO
10: ING
* Shell nr. 1 in Energie

Energie

links: Jeroen de Weerd, Vice President Recruitment van Shell, rechts: Geert Nab, Founding Partner van de Memory Group