Studenten en starters kiezen Heineken als favoriete werkgever

Van alle ondervraagden zien de meeste studenten en starters een carrièremogelijkheid bij Heineken als beste start van hun carrière. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek First Employers 2018 dat Jobnet onlangs opnieuw hield onder studenten en starters.

Waar willen de starters van nu het liefst hun carrière beginnen? Die vraag staat centraal in het jaarlijkse First Employers onderzoek dat dit jaar voor de zevende keer uitgevoerd is. Het is dit jaar bierbrouwerij Heineken die is uitgeroepen tot First Employer. Vorig jaar moest deze topwerkgever de eerste plek even afstaan aan Google, maar dit jaar staat Heineken weer bovenaan de ranking met daaropvolgend Shell en Coolblue. Nieuw toegetreden tot de top tien zijn op plek 7 Deloitte en op plek 10 het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De branches die als het meest interessant worden bestempeld door de respondenten zijn technology en fast moving comsumer goods (FMCG). Ook ziet bijna de helft van de starters werken bij een start up wel zitten.

Top 3

Bierbrouwerij Heineken wordt in de top 3 vergezeld door Shell die, na jaren van daling, nu de tweede plek heeft heroverd. Coolblue eindigde als derde. Hiermee klimt Shell drie plaatsen omhoog ten opzichte van vorig jaar. Ook Coolblue maakt een kleine stap en klimt van een vierde plaats naar nu de derde plaats.

Grootste stijgers

First Employers 2018 is een lijst met in totaal 100 bedrijven en organisaties. De lijst telt dertien bedrijven die vorig jaar de ranking niet wisten te halen, waarvan we de hoogste nieuwe binnenkomers vinden op de 38e plek: Netflix en ook ExxonMobil en Red Bull komen met plek 49 en plek 57 binnen met een hoge notering. Van de bedrijven en organisaties die vorig jaar ook al tot de meest populaire werkgevers behoorden is het Ministerie van Buitenlandse Zaken het meest in populariteit gestegen. Dit ministerie klom maar liefst 36 plekken en drong daarmee de top tien binnen. Ook Ahold Delhaize en Jumbo wonnen flink aan populariteit.

First Employers per branche

Omdat opleidingsachtergrond en interessegebied van de respondenten veelal een rol spelen bij de keuze van populaire werkgevers, is er ook gekeken hoe de verdeling is per branche. Zo is te zien dat onder techneuten bedrijven als ASML, Royal HaskoningDHV en Microsoft in de top 10 staan. Dit terwijl economen kiezen voor Accenture, Deloitte en Ahold Delhaize. Ook is het favorietenlijstje van mannen anders dan die van vrouwen. Zo zijn Shell, ASML en de Rabobank populaire bedrijven onder mannen en komen IKEA, Unilever en ABN AMRO alleen in de top 10 van vrouwen voor.

Aan het onderzoek hebben circa 1450 studenten (vanaf één jaar voor afstuderen) young professionals (t/m 5 jaar werkervaring) op WO, HBO en MBO-niveau deelgenomen. De branche winnaars krijgen komende weken een trofee uitgereikt.

Winnaars 2018

 

AkzoNobel - Marjolein van Noppen (Recruitment Manager Netherlands) & Rob Sanders (Employer Branding and Graduate Talent Resourcing Partner)

Deloitte - Jikke van den Bergh (Recruitment Manager) & Eric Houwen (Head of Talent Acquisition)

Shell - Geert Nab (Founding Partner Memory Group) & Marloes Michon (Vice President HR Benelux/France) 

ING Nederland - Maarten van Beek (Directeur HR) & Geert Nab (Founding Partner Memory Group)

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing:
Lotte Brandwacht
T: 020 638 21 46
E: lotte@memory.nl