Business Course van A tot Z

Ben jij die starter of afstudeerder die op het punt staat om zich eens flink te profileren tijdens een business course? Dan is het nuttig om even dit ABC van de business course door te nemen. Dan ben je goed voorbereid om een onvergetelijke indruk achter te laten!

Aankleden

Een business course is een zakelijke aangelegenheid waarbij je de juiste indruk wilt maken. Je kleding is je visite kaartje. Ga daarom altijd een tikkeltje formeel gekleed.

Business Case

Tijdens een business course werk je samen met een groep aan een business case. De case is gebaseerd op de praktijk. Soms wordt er zelfs een oude praktijksituatie gebruikt.

Curriculum Vitae

Aan de hand van je CV, cijferlijst en motivatie selecteren recruiters of je met de business course mee mag doen. Bij het CV kijken recruiters vooral of je sociale en bestuurlijke activiteiten hebt gedaan en of je buitenland- en/of praktijkervaring hebt.

Diner

Tijdens een business course zul je vast ook met een aantal medewerkers gaan dineren. Kijk dan vooral niet te diep in het glaasje om blunders te voorkomen.

Eerste indruk

Je eerste indruk tijdens een business course is belangrijk. Binnen 1 minuut heeft iemand al een eerste indruk van je. Factoren als kleding en lichaamshouding spelen daarbij een belangrijke rol. Zorg er dus voor dat je er verzorgt en representatief uitziet.

Functies

Gedurende een business course spreek je met diverse medewerkers van verschillende afdelingen. Op deze manier kom je er achter welke functies er zijn binnen het bedrijf en wat ze precies inhouden.

Groep

Voor een business course wordt er een select groepje laatstejaars studenten uitgekozen. Over het algemeen doen er ongeveer 15 à 20 deelnemers mee zodat er voldoende aandacht en ruimte is voor iedere deelnemer.

High Potential

Tijdens een business course leer je heel veel. Ook door de strenge selectie ben je goed voorbereid voor je toekomstige sollicitaties. Een business course staat dan ook goed op je CV. Je laat er mee zien dat je een echte HiPo bent.

Inschrijven

Een paar weken vooraf kun je je inschrijven voor een business course. Het inschrijven gaat bij de meeste bedrijven via een online sollicitatieformulier. Denk goed na over wat je invult. Bedrijven ontvangen namelijk honderden sollicitaties.

Jezelf zijn

Ga tijdens een business course niet over lijken maar laat zien wat je waard bent. En waar jouw talenten liggen. Het allerbelangrijkst is dat je vooral jezelf blijft.

Kennismaking

Een business course is een ideale manier om kennis te maken met een bedrijf. Je krijgt een goed beeld van een bedrijf doordat je veel contact heb met diverse medewerkers van verschillende afdelingen en alle facetten van het bedrijf leert kennen. Het geeft je inzicht in wat het bedrijf werkelijk doet en wat de bedrijfscultuur is.

Lichaamstaal

Maak tijdens een business course een zelfverzekerde indruk, want 93% van de communicatie is non-verbaal. Je lichaamshouding is dus erg belangrijk. Kijk hoe een gesprek met een medewerker verloopt en pas je lichaamshouding daar op aan.

Meerdaags

Een business course is een meerdaags evenement. Business courses duren ongeveer 2 tot 5 dagen. Tijdens deze dagen werk je samen met de andere deelnemers aan een case, voer je gesprekken met diverse medewerkers en maak je ook leuke uitstapjes.

Nut

Er is bijna geen betere manier om een bedrijf goed te leren kennen dan het volgen van een business course. Door de intensieve kennismaking met de werkzaamheden en medewerkers van het bedrijf, krijg jij een goed beeld of het bedrijf en de werkzaamheden bij je passen.

Ontspanning

Naast hard werken is er tijdens een business course ook tijd voor wat op ontspanning. Zo kun je op een informele manier kennis maken met de verschillende medewerkers van het bedrijf.

Profileren

Stel je tijdens een business course pro-actief op. Toon leiderschap en neem initiatief maar laat ook zien dat je een teamspeler bent. Een actieve en geïnteresseerde houding is vaak het belangrijkst voor bedrijven.

Questionnaire

Er kunnen vragenlijsten voorkomen bij het online aanmelden voor een business course. In deze vragenlijsten komen een aantal goed doordachte vragen in voor. Noteer voor jezelf welke antwoorden je geeft, want tijdens de selectiegesprekken kunnen recruiters op jouw antwoorden terugkomen.

Reisjes

Steeds meer bedrijven laten de business course plaats vinden bij een buitenlandse vestiging. Zo kun jij als deelnemer zo een paar dagen in New York of Dubai zitten. Uiteraard een hele leuke ervaring, maar vergeet dat als jij daar komt te werken je aan de slag gaat bij een vestiging in Nederland.

Selectie

Het is belangrijk dat je je goed voorbereid voor de selectiegesprekken. Bedrijven houden strenge selecties om zo de juiste kandidaten eruit te pikken. De meeste bedrijven gebruiken bij het selecteren dan ook vaak de harde criteria als wanneer iemand komt solliciteren.

Testen

Om hét toptalent uit honderden sollicitaties weten te pikken, maken bedrijven gebruik van verschillende testen. Zo komt het vaak voor dat je tijdens de selectieprocedure capaciteitentest of assessment moet maken.

Universitaire opleiding

Business courses zijn vooral bedoeld voor laatstejaars studenten of pas afgestudeerden met een universitaire opleiding.

Voorbereiding

Beschouw je aanmelding voor een business course als een echte sollicitatieprocedure. Verdiep je dus in het bedrijf. Bekijk de website, lees jaarverslagen, nieuws- en persberichten zodat je op de hoogte bent van wat er speelt binnen het bedrijf.

Wervingsmiddel

Business courses zijn voor bedrijven een handig wervingsmiddel. Voor jou kan het een opstapje zijn naar een baan. Naar schatting blijkt 30% van de deelnemers uiteindelijk een contract tekent bij het betreffende bedrijf.

X-factor

Wat maakt jou zo uniek? Wat onderscheid jou van de andere deelnemers? Of wel wat is jouw x-factor? Zet deze in tijdens een business course en wie weet wordt jij door het bedrijf uitgekozen…

Young graduates

Voor zowel laatstejaars studenten als pas afgestudeerden, young graduates, is het volgen van business courses een ideale manier om te oriënteren op de arbeidsmarkt.

Zelfkennis

Wie ben je, wat kun je en wat wil je. Hoe duidelijker je dit voor ogen hebt, hoe steviger en authentieker je zelfpresentatie is. En hoe groter de kans dat je op een passende plek terecht komt waar jij je talenten kunt ontplooien.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg