Hoe overleef je een bezoek aan een carrièrebeurs?

Het bezoeken van een carrièrebeurs is een laagdrempelige manier om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Nu wil je natuurlijk alles uit zo’n beursbezoek halen. Maar hoe bereid je je voor? Wat kun je het beste aantrekken? En waar letten werkgevers op?

Dress for success

Tijdens een bezoek aan een carrièrebeurs kun je informeel kennis maken met werkgevers. Toch blijft het belangrijk dat je er daarbij goed uit ziet. “Een goede eerste indruk maak je door er verzorgt en representatief uit te zien”, aldus Carina van der Kloet van Carina Personal Styling. “Wat je het beste kunt aantrekken is afhankelijk van de branche en de baan die je zoekt. In het bankwezen kleedt men zich namelijk formeler dan in de techniekbranche.”

Visitekaartje

“Ga altijd een tikkeltje formeler gekleed en wees niet bang om er netter uit te zien dan normaal. Je kleding is je visitekaartje en met je kleding kun je respect tonen en vertrouwen opwekken”, geeft Van der Kloet aan. “Daarnaast geeft kleding aan hoe serieus je bent. Hoe verzorgder en representatiever je eruit ziet, hoe serieuzer je genomen wordt door de recruiters. Maar het belangrijkste is dat je er prettig bij voelt en je dicht bij jezelf blijft.”

Lichaamstaal

Voor het grootste gedeelte is communicatie non-verbaal. Je lichaamshouding is erg belangrijk bij het maken van een zelfverzekerde indruk. Frank van Marwijk (communicatiedeskundige, directeur Bodycom Lichaamscommunicatie en auteur van ‘Manipuleren kun je leren’) geeft aan dat je de tijd moet nemen om goed te luisteren en dat ook met je houding te laten zien. Van Marwijk: “Sta dus niet met je armen over elkaar of met je handen in je zakken. Je kunt je lichaamshouding en je gezichtsuitdrukking spiegelen aan je gesprekspartner, maar overdrijf het niet. Kijk hoe het gesprek verloopt en pas daar je lichaamshouding op aan.”

Uitstraling & houding

Je lichaamstaal vertelt een recruiter al veel over jezelf. Bedenk daarom van tevoren hoe jij over wilt komen. Zo geeft Minke Apontoweil, recruiter bij TNO, aan dat zij er op letten of de bezoeker een professionele uitstraling en houding heeft. Ook bij Rabobank Nederland kijken ze het eerst naar de houding, uitstraling en de lichaamstaal van de bezoeker. Kim Benninga, Eventmanager/Marketeer bij Rabobank Nederland: “We vinden het belangrijk dat de bezoeker er namelijk representatief uitziet en dat hij of zij een open houding heeft."

Waar letten werkgevers op

Voor een goede voorbereiding is het handig om te weten waar werkgevers op letten. Volgens Apontoweil letten ze bij TNO vooral op of de bezoeker zich heeft voorbereid. Zo kun je bijvoorbeeld een lijst van bedrijven maken die je wilt bezoeken. Verzamel informatie over deze bedrijven door onder meer de website te bekijken. Ook bij Rabobank Nederland wordt er gekeken naar de voorbereiding. Benninga: “Om er achter te komen of de bezoeker zich heeft voorbereid, kijken we of diegene zich heeft verdiept in ons doordat hij of zij bijvoorbeeld van tevoren de website heeft bekeken.

Toon interesse

Van Marwijk: “Verdiep je tijdens je gesprekken op de beursvloer in je gesprekspartner. Toon interesse door tijdens het gesprek terloops de naam van je gesprekspartner te noemen. Kom belangstellend over door concrete vragen te stellen. Je maakt tijdens een gesprek een onvergetelijke indruk door je visitekaartje achter te laten. Of de stand nog een keer te bezoeken en te vragen naar de recruiter die je eerder hebt gesproken. Stuur na het beursbezoek een kort briefje als herinnering aan het gesprek en met een vooraankondiging van je sollicitatiebrief.”

Pre-sollicitatie

Tijdens een gesprek is het van belang dat je goed en professioneel kan communiceren. Apontoweil: “Zie eigenlijk ieder gesprek als een pre-sollicitatie op een informele manier. Belangrijk is dat de bezoeker gerichte, open vragen stelt. Van tevoren vragen bedenken helpt hierbij. Je CV meenemen komt ook heel professioneel over. Als wij een CV bekijken, vinden we het erg belangrijk dat er uitgebreide informatie in staat over de nevenactiviteiten, de afstudeeropdracht en de stages. Mocht je echt interesse hebben en je wilt solliciteren, vraag dan naar de sollicitatieprocedure. Wil je alles halen uit een beursbezoek, onderschat het dan niet en bereid je goed voor.”

Stel gerichte vragen

Ook bij Rabobank Nederland vinden ze het belangrijk dat je weet waar je het over hebt. “Stel gerichte vragen en vertel waarom jij een toegevoegde waarde zou zijn voor het bedrijf”, geeft Benninga aan. “Wanneer we merken dat er een klik is dan noteren we zijn of haar gegevens. De belangrijkste tip die we kunnen meegeven, is dat de bezoeker een bezoek aan de carrièrebeurs ziet als een soort pre-sollicitatie, die het beste voorbereid kan worden als een echte sollicitatie.”

Jezelf verkopen

Volgens Arbeidspsycholoog Jeroen van Eijnsbergen kan de eerste fase van je carrière een belangrijk richtinggevend karakter kennen. Van Eijnsbergen: “De carrièrebeurs biedt je de mogelijkheid om naast de bekende, grotere organisaties ook kennis te maken met kleinere, maar zeker niet minder dynamische organisaties. Enige voorstudie naar deze bedrijven is zeer aan te raden. Je kunt jezelf namelijk pas verkopen als je helder hebt aan wie je dat probeert.”

Contacten leggen

Vertel in zo’n eerste contact niet direct te veel over jezelf, maar stel juist vragen. Van Eijnsbergen: “Een bezoek aan een carrièrebeurs is er niet om naar huis te gaan met een tas folders, maar om contacten te leggen. Vergeet niet je CV mee te nemen om indien gewenst na het gesprek achter te laten, maar gebruik het niet te pas en te onpas. Pas op voor een negatieve of kritische houding. Maak jezelf niet beter/groter door kritisch te zijn en neem bovenal na een leuk contact ook na de beurs even contact op.”

Wist je dat...

  • 93% van de communicatie non-verbaal is en je daardoor goed met je lichaamstaal jezelf kunt onderscheiden van de rest
  • luisteren een onderdeel is van jezelf verkopen en dat vooral goed luisteren tijdens een gesprek belangrijk is voor recruiters
  • de eerste indruk belangrijk is, maar niet bepalend voor de rest van het gesprek zoals de meeste denken
  • je jezelf krachtig kunt profileren door je ambities te tonen
  • de letterlijke betekenis van profileren ‘een eigen karakter vertonen’ is volgens het Van Dale woordenboek
  • recruiters selecteren aan de hand van de STAR-methode (Situatie, Taken, Acties en Resultaat)

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg