Hoe pak je de zoektocht naar een baan aan?

Geef je zelf de beste kans op het vinden van een baan. Door een sollicitatiestrategie te maken voordat je begint met je baanzoektocht. Zo voorkom je dat je doelloos te werk gaat en steek je alleen nog maar tijd en energie in sollicitaties waarbij je een echte kans maakt. Voor je het weet heb jij een baan gevonden die bij jou past!

Na het schrijven van de zoveelste sollicitatiebrief begin jij je af te vragen waarom je nog steeds niet een baan hebt gevonden. Of waarom je weinig tot geen uitnodigingen hebt gehad voor een sollicitatiegesprek.

Je kunt de slechte arbeidsmarkt daarvoor de schuld geven. Maar ook in slechte economische tijden, kun je een goede baan vinden. Je moet alleen wel goed weten wat voor baan je precies zoekt, waar je relevante vacatures kunt vinden en hoe jij jezelf in de arbeidsmarkt wilt zetten.

Sollicitatiestrategie

Een goede voorbereiding is daarbij erg belangrijk. Dus voordat je je zoektocht naar een baan begint, is het verstandig om een sollicitatiestrategie te maken waarin staat hoe je je baanzoektocht gaat aanpakken. Zo voorkom je dat je doelloos te werk gaat en kun je gerichter gaan solliciteren.

Doel stellen

Je begint met het opstellen van een concreet doel. Het vinden van een baan die bij jou past, is te algemeen. Het doel moet zo specifiek mogelijk zijn. Dus, bedenk goed wat voor soort functie(s) je wilt en binnen welke organisatie(s) je wilt werken. De SMART-methode helpt je om een doel concreet te formuleren. Met deze methode maak je een doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Oriënteren

De volgende stap is het bepalen van de oriëntatiekanalen die je gaat inzetten. Zoals het online en offline zoeken naar vacatures, netwerken, carrièrebeurzen bezoeken, social media, open sollicitaties en bellen met bedrijven. Om te bepalen welke kanalen je in gaat zetten, moet je kijken waar voor jou relevante vacatures te vinden zijn. Vergroot je kans op het vinden van een baan door meerdere oriëntatiekanalen in te zetten.

Personal branding

Vervolgens bedenk je hoe jij jezelf via de oriëntatiekanalen gaat presenteren. Je moet je talenten zien als een product, dat je op de arbeidsmarkt wilt brengen. Werk dus aan je personal brand zodat je duidelijk weet wat je wilt overbrengen tijdens netwerk- en sollicitatiegesprekken.

Zelfkennis is daarbij erg belangrijk. Wat zijn jouw sterke punten, waar liggen jouw talenten? Hoe onderscheidt jij je van de concurrentie? Wat heb jij een werkgever te bieden, wat is jouw toegevoegde waarde?

Om je personal brand goed over te brengen, kun je een elevator pitch maken. Dit is een korte en krachtige presentatie waarin je uitlegt wie je bent, waar je voor staat en voor welk probleem jij de oplossing bent. Bij het maken van een elevator pitch kun je het beste gebruik maken van de STAR-methode.

Solliciteren is werken

Solliciteren is een fulltime baan. Het is hard werken en vergt veel tijd en energie van je. Geef je zelf dus de beste kans op het vinden van baan die bij jou past met een goed doordacht plan van aanpak. Want met een sollicitatiestrategie kun je gericht en efficiënt je zoektocht naar baan beginnen.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg