Ben jij die perfecte trainee?

Als je de vacatureteksten mag geloven is een traineeship niet voor iedereen weggelegd. Bedrijven zijn op zoek naar ambitieuze, gedreven en zelfbewuste starters met een ondernemingsmentaliteit en een groot leervermogen, die zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken. En dan is dat nog maar de helft van het wensenlijstje. Hoe kom je erachter: Ben ik geschikt?

Het volgen van een traineeship is razend populair, maar volgens jobcoach Ernestine Numan zijn zeker niet alle traineeships voor iedereen zaligmakend. "De generatie die nu de arbeidsmarkt op stapt heeft vaak te maken met een overload aan keuzes en het lijkt soms of het traineeship daar het antwoord op is geworden", zegt Ernestine. Ze refereert aan het feit dat veel starters een traineeship willen volgen om erachter te komen wat ze willen en kunnen. "Maar niet elk traineeship zal daar antwoord op kunnen geven en daarmee is het eerder een uitstel van bewust kiezen", waarschuwt Ernestine.

Traineeships kunnen inhoudelijk erg van elkaar verschillen. Het programma kan uit één of meerdere opdrachten bestaan. Het aantal keren dat je van afdeling wisselt is niet overal gelijk en er zijn ook traineeships waar je tussentijds van bedrijf wisselt. De jobcoach kent genoeg voorbeelden van starters die na twee jaar nog niet weten welke kant ze met hun carrière op willen, omdat ze als trainee niet de ervaring opdeden waar ze bij aanvang op gehoopt hadden. Haar advies om dat te voorkomen: "Kijk voor je besluit te solliciteren wat het betreffende traineeship jou te bieden heeft, hoe het programma in elkaar zit en waar de focus op ligt. En bepaal of dat ook daadwerkelijk is wat je wil. Natuurlijk zijn er hele mooie traineeships, maar in een 'normale' eerste functie kan je ook heel veel leren."

Profiel

Of je nu een passend traineeship hebt gevonden of een andere functie die je interessant vindt, het is zaak het bedrijf ervan te overtuigen dat ze jou moeten aannemen. Elke vacature bevat een functieprofiel, maar Ernestine raadt aan om je daar niet blind op te staren. Zij meent dat je beter eerst naar je eigen profiel kunt kijken. "Wie ben je en wat zijn jouw talenten en drijfveren? Als je dat helder voor jezelf op een rijtje hebt staan is het een stuk makkelijker om jezelf te presenteren tijdens een sollicitatie. Je moet een bedrijf kunnen vertellen waarom ze juist jou moeten hebben en wat je uniek maakt."

Om erachter te komen waar jouw persoonlijke pakket van talenten of competenties uit bestaat, heeft Ernestine een aantal tips. "Je kan jezelf vragen stellen als: welke eigenschappen heb ik die ik waardeer en waar ik trots op ben? Waar krijg ik energie van? Of: wanneer verlies ik de tijd uit het oog? Daarmee kom je er niet alleen achter wat je kan, maar ook wat je leuk genoeg vindt om elke dag mee bezig te zijn" Ondanks dat je nog geen eerdere werkervaring hebt, kan je ook veel van je persoonlijke karaktereigenschappen terugzien in de dingen die je hebt gedaan op het gebied van sport of tijdens je studie. Ernestine: "Kijk bijvoorbeeld naar welke rol je bekleedde in een groep. Zo kom je er achter of je een leider bent of juist een betere uitvoerder."

Via via

"Bedenk ook in welke werkomgeving je past", gaat Ernestine verder. "Ga praten met mensen die je meer kunnen vertellen over een bedrijf of een functie. Kom in actie! Leer van anderen en laat jezelf zien. Feit blijft dat de veel mensen via via aan een baan komen. Dus kijk of ook jouw naam ergens genoemd kan worden." Maar aan de andere kant moeten starters ook relativeren, meent de jobcoach. "Er worden hele hoge eisen gesteld aan eerste banen, iedereen zoekt die ene perfecte baan. Dat ultieme traineeship. Ga gewoon aan de slag zou ik zeggen, leer on the job en mijn ervaring is dat je veel en misschien wel meer leert van situaties die niet 100% ideaal zijn."

Op zoek naar de perfecte baan met de baanmeter

  1. Als je over een baan denkt of naar iemand luistert die zijn eigen baan beschrijft, geef die baan dan een cijfer op een schaal van 1 tot 10 (1 = vreselijk; 10 = geweldig)
  2. Vraag jezelf als het cijfer dat je aan de baan geeft lager is dan 9: wat moet er anders zijn aan deze baan om ervoor te zorgen dat hij een 10 krijgt?
  3. Beschrijf zonder bot te zijn hoe je droombaan verschilt van de baan van de persoon met wie je aan het praten bent. Vraag hem/haar of hij/zij iemand kent wiens/wier baan meer lijkt op wat jij zoekt.

Uit: "Welke kleur heeft jouw parachute? Voor jongeren. Ontdek jezelf, bepaal je toekomst", R.N. Bolles & C. Christen, Nieuwezijds B.V. (2006).

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg