Sollicitatieprocedure

Steeds meer organisaties zoeken jong talent: over een aantal jaar stromen er grote groepen oudere medewerkers uit en als de economie binnenkort weer aantrekt, komen we in Nederland goede arbeidskrachten tekort. Dat biedt mooie perspectieven voor (bijna) afgestudeerden.

Maar hoe zorg jij er als afgestudeerde topper ervoor dat je door de pittige sollicitatieprocedure komt? Simon Klop, Manager bij YSE, geeft je met dit artikel inzicht in de verschillende stappen van hun sollicitatieprocedure voor traineeships. Daarnaast vind je ook enkele tips over hoe jij je kunt voorbereiden.

Motivatiebrief & CV selectie

Je ziet een van de vacatures en je klimt in de pen. Maar hoe komt jouw brief op de juiste stapel terecht?

  • Tip 1: zorg dat je brief echt toegespitst is op de organisatie en vacature waar je op solliciteert. Waarom ben jij de beste kandidaat voor deze vacature? Waarom moeten wij jou op gesprek laten komen? Wat maakt jou uniek? Nog te vaak worden brieven te gemakkelijk gecopy-paste en naar meerdere organisaties gestuurd. Moeite doen scoort!
  • Tip 2: zorg dat je CV kort en bondig is en dat je je onderscheidt van je mede afgestudeerden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld meer jouw persoonlijkheid terug te laten komen in plaats van alleen een opsomming van prestaties. Waar word je bijvoorbeeld blij van? Of waarom doe je de dingen die je doet?

Eerste gesprek

Je motivatiebrief en CV zijn goed ontvangen en je mag langskomen voor het eerste gesprek met de HR adviseur. Maar hoe bereid je zo’n eerste gesprek nou voor?

Tip 3: als eerste lees je je natuurlijk nog een keer goed in: pluis de website van de organisatie uit, Google op recente nieuwsberichten en op bijvoorbeeld geschreven artikelen, kijk eens op Linkedin naar mogelijke toekomstige collega’s.

  • Tip 4: vraag in je eigen netwerk naar mogelijke linkjes met de organisatie. Je zult versteld staan hoeveel via-via connecties er zijn waardoor je meer informatie kunt ophalen.
  • Tip 5: door de vele informatie die je van tevoren al hebt kun je goede vragen opstellen voor het gesprek, want daar scoor je mee: het komt sterk over wanneer jij ook vragen stelt en je het gesprek actief aangaat.

Tweede gesprek

Zo, in je eerste gesprek heb je door je goede voorbereiding en de juiste vragen een goede indruk achtergelaten en blijk je een potentiele match te zijn. Het tweede gesprek voer je met een van de managers van YSE. Hier zal een “klik” van groot belang zijn, iets wat moeilijk tastbaar is en waar je je wat lastiger op kunt voorbereiden. Toch zijn er enkele belangrijke tips voor deze sollicitatieronde.

  • Tip 6: het allerbelangrijkste is om gewoon jezelf te zijn en geen “act” op te voeren. Hier wordt namelijk snel doorheen geprikt en daarnaast ben je het leukst als je puur en echt bent. Denk ook na over welke karaktereigenschappen jou puur maken.
  • Tip 7: bereid je verhaal goed voor: Welke eigenschappen en competenties stonden er ook alweer in de vacature vermeld? Waarom moet jij gekozen worden? Wat kom je halen en wat kom je brengen?
  • Tip 8: vraag eens bij vrienden/vriendinnen hoe zij hun sollicitatiegesprekken hebben gedaan? Wat vonden ze lastig? Hoe hadden zij zich voorbereid? En welke vragen hebben zij gekregen?

De Selectiedag

De laatste ronde van de sollicitatieprocedure bestaat uit een selectiedag: een dag waarbij je samen met de andere overgebleven sollicitanten gaat laten zien wie je bent en welke kwaliteiten je in huis hebt. Een spannende dag waarbij zowel de YSE Managers als de medewerkers van de opdrachtgever aanwezig zullen zijn.

  • Deze dag bestaat uit een aantal elementen waarop je kunt scoren:
  • Presentatie: stel jezelf voor aan de hand van een persoonlijke presentatie
  • Case: in teamverband werken aan een case

Speeddaten: korte gesprekken van 10 minuten met de opdrachtgever, toekomstige collega’s en YSE Managers

Je zult op zoek moeten gaan naar een balans tussen jezelf individueel “op de kaart zetten” en in teamverband presteren, net zoals in het werkende leven.

  • Tip 9: ter voorbereiding kun je een leuke, opvallende en originele presentatie voorbereiden. Wat wil je dat de mensen van je te weten komen of onthouden?
  • Tip 10: je kunt van tevoren bepalen wanneer en hoe je jezelf op de voorgrond zet en wanneer je een stapje terug wilt doen om anderen de ruimte te geven.

Over YSE

YSE organiseert traineeprogramma’s voor organisaties en biedt hiermee starters de kans op een leuke en goede start van hun carrière.YSE heeft als missie “Developing Future Leaders”. Zie www.yseprogram.com voor meer informatie.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg