Management Traineeship

Een management traineeship leidt afgestudeerde HBO'ers en WO'ers op tot manager. Management trainees doen binnen diverse functies en afdelingen ervaring op. Daarnaast volgen ze een opleidingsprogramma dat bestaat uit kennis- en vaardigheidstrainingen. Management trainees worden klaargestoomd voor een functie op leidingsgevend niveau.

Inhoud management traineeship

Het doel van het management traineeship is om talentvolle afgestudeerde HBO’ers en WO’ers te ontwikkelen tot managers. Het is een combinatie van werken en leren, waarin de trainee wordt klaargestoomd voor een functie op leidinggevend niveau.

Iedere organisatie geeft een eigen invulling aan het management traineeship. De vorm en invulling van het programma zijn afhankelijk van de functie en afdeling waarvoor de trainee wordt opgeleid. Een management traineeship duurt gemiddeld 1 tot 3 jaar.

Werkzaamheden management trainee

Tijdens het traineeship werkt de trainee aan een aantal concrete opdrachten of projecten met vooraf bepaalde doelstellingen. Deze opdrachten of projecten stellen onder meer de flexibiliteit, het uithoudingsvermogen en het initiatief van de trainee op de proef. Naarmate het traineeship vordert krijgt de kandidaat steeds meer verantwoordelijkheid.

Tijdens het traineeship doet de trainee ervaring op in diverse functies. Hij maakt kennis met verschillende processen en afdelingen binnen de organisatie en volgt soms zelfs een deel bij een andere vestiging in Nederland of in het buitenland. Daarnaast zijn er intervisiebijeenkomsten waarbij medetrainees werkgerelateerde onderwerpen, problemen en ervaringen met elkaar bespreken.

Opleidingsprogramma

Bij het management traineeship ligt de focus vooral op het opdoen van competenties zoals leiderschapsontwikkeling, communicatieve vaardigheden en persoonlijke effectiviteit. Ongeveer 10% van het traineeship is ingericht voor het opleidingsprogramma bestaande uit kennis- en vaardigheidstrainingen. De trainee verandert gemiddeld om de 6 maanden van functie en afdeling.

Begeleiding

Bij de meeste management trainees worden begeleid door 2 mentoren: een mentor binnen het bedrijf en een mentor buiten het bedrijf.

De mentor binnen het bedrijf is over het algemeen de leidinggevende van de afdeling of een senior medewerker. Bij deze mentor kunnen trainees terecht met vakinhoudelijke vragen en problemen. De andere mentor is meestal een externe coach die jou helpt met je persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijk Ontwikkelings Plan

Bij sommige traineeships stel je een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) op. In een POP staat beschreven hoe jij je de komende jaren wilt ontwikkelen en welke stappen daarvoor nodig zijn. Maar ook de mogelijkheden die de werkgever jou kan bieden. Het legt een brug tussen de doelen van de organisatie en de trainee.

Beoordeling

Gedurende het traineeship zijn er diverse tussentijdse evaluaties. Tijdens deze gesprekken worden de vorderingen in het leerproces van de trainee besproken. Er worden eventuele aanpassingen gemaakt in het programma of in de doelstellingen. Aan het einde van het traineeship wordt de trainee beoordeeld door beide mentoren. Bij een positieve beoordeling heeft de trainee een grote kans te mogen doorstromen naar een vaste functie binnen het bedrijf.

Voor wie?

Iedere werkgever stelt zijn eigen eisen aan trainees, maar voor de meeste management traineeships geldt dat werkgevers op zoek zijn naar kandidaten met afgeronde HBO- of WO-opleiding en met maximaal 2 tot 3 jaar werkervaring.