Defensie Traineeprogramma

Het twee jaar durende Defensie Traineeprogramma leidt je op om aan de slag te gaan bij het ministerie van Defensie. Je krijgt de mogelijkheden om jezelf zowel functioneel als persoonlijk te ontwikkelen. Je werkt op drie verschillende traineeplaatsen en volgt een speciaal traineecurriculum. Na het traineeship is het mogelijk om te solliciteren naar een vaste functie bij Defensie.

Inhoud Defensie Traineeprogramma

Via een intensief en professioneel traineeprogramma kun jij kennis maken met Defensie. Als trainee volg je zeer diverse activiteiten die kunnen varieren van financieel-economische planning, automatisering, inkoop, bedrijfsvoering of (inter)nationale opdrachten.

Werkplekken

Tijdens het tweejarig traineeship werk je op drie verschillende traineeplaatsen met gevarieerde inhoud. Zo kun je directe ondersteuning bieden aan de krijgsmacht of werkzaam zijn in de wereld daar achter. Ook kun je aan de slag als intern adviseur, onderzoeker, organisator of beleids- of projectmedewerker.

Werkzaamheden

Als trainee voer je opdrachten uit die zowel bestuurlijk als politiek van aard zijn. Ook werk je aan opdrachten die afspelen op het gebied van logistiek, bedrijfsvoering, communicatie, personeel en organisatie en milieu.

Werkbezoeken

Daarnaast leg je werkbezoeken af bij verschillende onderdelen van het ministerie van Defensie. Tijdens deze bezoeken maak je kennis met de operationele kant (kazerne, basis) van Defensie. De werkbezoeken worden door de trainees zelf georganiseerd.

Opleidingsprogramma

Naast je werkzaamheden is er een speciaal traineecurriculum van het zogenoemde opleidingsinstituut HRM-academie. Tijdens het curriculum volg je samen met medetrainees diverse cursussen en trainingen om je competenties en je persoonlijke effectiviteit verder te ontwikkelen.

Begeleiding

Gedurende het traineeprogramma wordt je op de traineeplaats begeleid door een mentor, die feedback geeft op de uitvoering van je werkzaamheden en je ontwikkeling. Daarnaast werk je samen met een zogenoemde poolcoördinator. Samen met je medetrainees houd je intervisiebijeenkomsten waarin je onder meer werkgerelateerde dilemma’s bespreekt.

Voor wie?

Het traineeprogramma is voor alle jonge HBO- en WO afgestudeerde mannen en vrouwen ongeacht de studierichting.

Na het traineeship

Na het afronden van het Defensie Traineeprogramma heb je voldoende kennis en ervaring opgedaan om een doorstart te maken binnen de organisatie. Je zult zelf actief naar een baan moeten zoeken, maar tijdens je eindfase van het traineeprogramma krijg je ondersteuning voor het vinden van een passende baan.