Het Rijkstraineeprogramma

Tijdens het Rijkstraineeprogramma kun je als pas afgestudeerde academicus je ontwikkelen tot een breed inzetbare beleids-, staf- of projectmedewerker. Gedurende het 2-jarig traineeship volg je naast je werkzaamheden een Basisopleiding. Na de Basisopleiding kun je nog aanvullende opleidingen of vaardigheidstrainingen volgen. Na het traineeship kun je solliciteren naar een reguliere functie bij één van de ministeries.

Inhoud Rijkstraineeprogramma

Het doel van het Rijkstraineeprogramma is om veel ervaring op te doen met het ontwikkelen van beleid en het uitvoeren van (deel)projecten op verschillende plaatsen binnen de Rijksoverheid. In twee jaar tijd ontwikkel jij je tot een breed inzetbaar beleids-, staf- of projectmedewerker.

De kern van het traineeprogramma is dat jij je breed oriënteert op meerdere beleidsvelden van de Rijksoverheid en je leert om onderlinge verbanden te zien. Als trainee werk je daarom aan verschillende opdrachten of taken.

Werkplekken

Het grootste deel van de traineeship werk je bij één ministerie op twee of drie verschillende plekken. In het tweede jaar van de traineeship werk je twee drie tot zes maanden bij een andere ministerie of bij een instelling van de Europese Unie.

Werkzaamheden

Als trainee houd jij je bezig met het verkennen en het analyseren van maatschappelijke problemen en het evalueren van het huidige beleid. Daarvoor voer je overleg met allerlei instanties, overheden en belangenorganisaties.

Daarnaast ontwikkel je beleidsvoorstellen en begeleid je besluitvormingen. In de praktijk houdt het in dat je deelneemt aan verschillende projectgroepen, notities schrijft, bijeenkomsten organiseert en een werkgroep leidt.

Opleidingsprogramma

Naast je werkzaamheden volg je tijdens het Rijktraineeprogramma een Basisopleiding. De opleiding bestaat uit verschillende modules waarbij je kennis maakt met de functies, de structuur en de werkprocessen binnen de Rijksoverheid. Ook leer je de positie kennen die je binnen de overheid als beleids- of stafmedewerker inneemt.

Tijdens de Basisopleiding leer je ook vaardigheden als netwerken, samenwerken en vergaderen, die je als trainee nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Verder is het mogelijk om nog aanvullende opleidingen of vaardigheidstrainingen te volgen op je eigen ministerie.

Voor wie?

Om het traineeship te mogen volgen, moet je een academische opleiding (wo master) hebben gedaan. De voorkeur gaat uit naar de studierichtingen economie, bedrijfskunde, techniek, rechten en bestuurskunde. Maar in principe zijn alle richtingen welkom.

Daarnaast wordt er van de trainee verwacht maatschappelijk betrokken, resultaat- en omgevingsgericht te zijn en goed te kunnen samenwerken. Ook inlevingsvermogen, contactvaardigheid, zelfverzekerdheid, onderhandelen en tact zijn belangrijke vereisten.

Na het traineeship

Na je detachering bij een van de andere ministeries krijg je een beoordelingsgesprek. Wanneer deze beoordeling positief is, kun jij vanaf dat moment als interne sollicitant reageren op alle rijksbreed opengestelde vacatures.

Je zult zelf actief naar een baan moeten zoeken, maar je (eerste) ministerie heeft een inspanningsverplichting om je daarbij te ondersteunen. Vervolgens is het mogelijk om zowel horizontaal als verticaal door te groeien.