Traineeopleiding Wetgevingsjurist

Bij de Academie voor Wetgeving kun je een tweejarig traineeopleiding volgen tot wetgevingsjurist. Als trainee werk je bij een ministerie, de Raad van State of de Tweede Kamer. Naast een intensief opleidingsprogramma leg je werkbezoeken af en loop je stage in de Tweede Kamer. Na afronding van de traineeopleiding krijg je de titel ‘Master of Legislation’.

Inhoud Traineeopleiding Wetgevingsjurist

De traineeopleiding is een tweejarige duale opleiding tot wetgevingsjurist van de Academie voor Wetgeving. Tijdens de opleiding volg je als overheid trainee colleges aan de Academie en werk je daarnaast als wetgevingsjurist bij één van de ministeries, de Raad van State of de Tweede Kamer.

Doel traineeopleiding

Het doel van de traineeopleiding is om van jou een goede wetgevingsjurist te maken. Het traineeprogramma is gericht op het opdoen van kennis, het verkrijgen van inzicht en het trainen van vaardigheden.

Opleidingsprogramma

Door diverse modules leer je de theoretische en praktische kanten kennen van de wetgeving. Daarnaast zul je de onderwerpen Europees recht, staatsrecht en bestuursrecht grondig bestuderen. Door intensieve trainingen leer jij je communicatieve vaardigheden aan te scherpen.

Werkbezoek

Tijdens het traineeprogramma ga je ook op werkbezoek bij Nederlandse instellingen die van belang zijn voor de wetgeving, de instellingen van de Europese Unie in Brussel en Luxemburg en de Raad van Europa in Straatsburg. Ook loop je stage bij de Tweede Kamer.

Master of Legislation

Aan het einde van het tweede jaar leg je een ‘meesterproef’ af. Hiermee toon je aan wat je hebt geleerd tijdens de traineeopleiding. Na een goede afronding krijg je de erkende titel ‘Master of Legislation’.

Voor wie?

Om voor het traineeship in aanmerking te komen, dien je een juridische master te hebben gevolgd aan een Nederlandse universiteit. Het diploma mag niet ouder zijn dan vier jaar. Daarnaast beschik je over gedegen kennis van het Nederlands recht.

Verder ben je als trainee omgevingsbewust en beschik je over een sterk analytisch vermogen. Je kunt goed samenwerken, je bent creatief en je werkt systematisch. Ten slotte moet jij je zowel in woord als geschrift goed kunnen uitdrukken.

Na het traineeship

Wanneer je als trainee goed functioneert en er een plaats beschikbaar is, kan je tijdelijke aanstelling worden omgezet naar een vast dienstverband.