Trainee Jasper Donker

Michelle van der Meer - van Gelder Michelle van der Meer - van GelderGastschrijver

Jasper Donker volgde na de opleiding Civiele Techniek een pre-master en master Business Administration aan de VU Amsterdam. Zijn masterscriptie schreef Jasper bij Triodos Bank, waar hij na zijn afstuderen een jaar bleef werken. Om daarna als trainee bij TNO aan de slag te gaan. De unieke diversiteit van TNO is wat Jasper enorm aanspreekt.

Trainee Jasper Donker

Zijn periode bij Triodos Bank omschrijft Jasper als een zeer leerzame en leuke periode. Toch lagen zijn interesses niet op het operationele vlak binnen de bankensector. De ‘duurzaamheidsmaximalisatie’ waar de bank voor staat, spreekt Jasper nog steeds aan. Maar zijn bijdrage aan dit doel vervult hij nu alleen in een andere rol en richting bij TNO.

Diversiteit

Jasper merkte tijdens zijn master dat hij de academische wereld interessant vindt, maar dat hij vooral energie krijgt uit de toepassingen in de dagelijkse praktijk. Jasper: “De reden om bij TNO te solliciteren, is naast de diversiteit aan onderwerpen en de daaraan gerelateerde mogelijkheden om verschillenden soorten projecten te doen, ook vooral de positie die TNO inneemt tussen de academische wereld en de markt en maatschappij.”

Diversiteit aan innovatie en onderzoeksgebieden als ook aan functies was voor Jasper directe aanleiding om te solliciteren naar een traineeship bij TNO. “Ik kan me bijvoorbeeld nog steeds regelmatig verbazen over de onderwerpen waar we ons als TNO mee bezig houden en impact mee maken. Van energie tot serious gaming en van ruimtevaart tot Mental Resilience.”

Het TNO traineeship geeft trainees de ruimte om zowel verschillende onderzoeksgebieden te onderzoeken als ook diverse rollen of functies. Jasper: “De kans is groot dat je bijvoorbeeld aan de slag gaat op een plek waar je anders nooit naar zou solliciteren omdat je niet wist dat het bestond. Of omdat je nooit had gedacht dat het iets voor je zou zijn.”

Inhoud traineeship

Het TNO traineeship duurt twee jaar. Als trainee werk je drie keer acht maanden op een andere afdeling. Je hebt hierin zelf de regie. Het is dé manier om de organisatie zowel qua onderwerpen als mensen goed te leren kennen en om jezelf te ontwikkelen in de richting die jou voorkeur heeft.

Jasper: “Je werkt voor 70% van je tijd mee aan projecten van je gekozen afdeling. De andere 30% is voor persoonlijke ontwikkeling. De persoonlijke ontwikkeling bestaat uit coaching, intervisie met andere trainees en workshops. Daarnaast organiseer je als traineeteam je eigen workshops.”

Naast de reguliere projecten of opdrachten binnen de afdeling voer je ook traineeprojecten uit. “Dit zijn door onszelf geacquireerde en geleide projecten. Met een groepje van ongeveer vijf trainees werk je aan een project dat afdeling overstijgend is en bijdraagt aan de strategie van TNO.”

Uit je comfortzone

Het traineeship ervaart Jasper als zeer positief. Ondanks dat hij veel wordt uitgedaagd om juist dingen te doen die ‘buiten zijn comfortzone’ liggen. “Dat levert soms ook onplezierige en lastige momenten op. Dat ik mezelf wel eens afvraag waarom ik niet gewoon voor een baan heb gekozen waarin ik voornamelijk dingen doe waarin ik goed ben.”

Zo werk je als trainee altijd wel een keer op een afdeling waar je helemaal geen expertise of kennisachtergrond van hebt waar je op terug kunt vallen. “Dat brengt natuurlijk juist een uitdaging met zich mee en kan daardoor soms juist de afdeling zijn waar je het meeste leert of het meeste kunt toevoegen met je frisse blik.”

Na het traineeship

Wil je na het traineeship bij TNO aan de slag, dan kan dit binnen verschillende (junior) functies. Zowel gericht op de inhoud (onderzoeker) of de markt (consultant/business developer) als ook in de richting van management (projectleider).

Jasper: “TNO geeft geen baangarantie als je begint aan het traineeship. Maar je kunt intern solliciteren op een functie. Zo zijn oud-trainees zowel doorgegroeid op vakinhoudelijke functies als in de richting van managementfuncties.”

Jasper ziet zichzelf na het traineeship graag in de rol van technisch consultant over onderwerpen die gerelateerd zijn aan (duurzame) energie, zoals energieopslag en flexibiliteit. “Ik heb gemerkt dat ik veel energie en enthousiasme haal uit de inhoud van onderwerpen waar ik mij mee bezighoud in combinatie met het contact met de klant en de markt. De rol van technisch consultant is daarom een ontwikkelingslijn binnen TNO waar ik mij verder in wil ontwikkelen.”

Lees ook:

Trainees aan het woord: