Wie kent hem niet: de slick autoverkoper Dennis van de Ven, die niets liever wil dan zijn auto's slijten aan de beduusde klant. Volgens Bas Janssens, Haiko Brinkers en Marjan Dekker - werkzaam in de sales - is hij bij uitstek het voorbeeld van een verkoper die niet goed functioneert. "Een van de belangrijkste eigenschappen van een goede verkoper is dat hij goed luistert en de klant op zijn gemak stelt."
Juist door stereotypes als Dennis van de Ven kampt sales met een imagoprobleem. Hoewel idereen wel weet dat het hier om een typetje gaat dat wordt gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge, denkt men bij een verkoper toch al snel aan een hijgerig type dat je iets aansmeert, waar je achteraf niet blij mee bent. Daarom is het tijd om het salesvak in het zonnetje te zetten, want er is geen vak waar je zo snel verantwoordelijkheid krijgt, waarin je zo snel kunt groeien en waar de uitdagingen voor het oprapen liggen.
Bas Janssens is oprichter en directeur van The Goldfish, gespecialiseerd in salesdetachering en training. "Juist in de sales valt voor jong talent heel veel te bereiken. Ik vind het grappig dat veel starters liever in de marketing willen werken, terwijl je in sales veel beter af bent. Met een baan in de sales heb je veel contact met beslissers, je krijgt ook meteen veel eigen verantwoordelijkheid waardoor je sneller kan groeien en dan verdien je ook nog eens veel meer. We merken daarom ook dat de sales een populairder vak aan het worden is. Steeds meer jonge mensen weten The Goldfish te vinden en willen via ons aan de slag met een salestraineeship. Helaas is het salesvak alleen niet voor iedereen geschikt.
Voordat we kijken of we iemand kunnen plaatsen, vindt er een strenge selectie plaats. We kijken niet zozeer naar de achtergrond, maar we letten wel heel scherp op de juiste commerciële instelling. Soms vind je die al terug in iemands werkervaring, maar High Potentials die in de kroeg ideeën op bierviltjes uitwerken om een bedrijf te beginnen hebben ook een streepje voor. Daarnaast vind ik enthousiasme belangrijk en mensen moeten ook beschikken over een gezonde competitiedrang en houden van geld verdienen. Ik heb het dan niet over geldwolven, maar wel over mensen die tijdens Koninginnedag ieder jaar vol vuur een nieuw handeltje hebben, om aan het eind van de dag vol trots een balans op te maken."
Iemand die zich herkent in dit profiel is Haiko Brinkers (27), werkzaam bij Océ. Als verkoper van apparatuur en software rondom 'documentstromen' (bijvoorbeeld printers), neemt hij deze zorg bij bedrijven uit handen. "Nadat ik mijn opleiding bedrijfseconomie had afgerond, wist ik wel dat ik in de commerciële branche wilde werken. Hoewel ik zelf ook wel een beetje vooroordeel had over het salesvak, heb ik inmiddels ondervonden dat dit vooroordeel niets met de praktijk te maken heeft. Het is natuurlijk wel zo dat je over bepaalde eigenschappen moet beschikken, zo zul je niet snel een verlegen verkoper tegenkomen. Verder moet je ook wel tegen een stootje kunnen en beschikken over doorzettingsvermogen. Er zijn dagen dat het minder gaat en zeker in deze economische situatie is het niet altijd makkelijk om een voet tussen de deur te krijgen. Het is ook niet altijd even makkelijk om je op te laden voor een volgend telefoongesprek, waarbij het doel is om een afspraak te maken. Er zijn natuurlijk altijd mensen die je niet eens laten uitpraten en je bij voorbaat al afwijzen. Je moet je dan niet laten demotiveren, het hoort er nu eenmaal bij."
Haiko:"Ik focus me liever op de successen en op de specs die het salesvak met zich meebrengt. Zo vind ik het geweldig dat ik bij Océ als het ware mijn eigen toko run. Als ik succes boek, bijvoorbeeld door het binnenhalen van een nieuwe klant, dan krijg ik direct de waardering. Wat dat betreft is het salesvak lekker overzichtelijk.
Je hebt daarbij veel vrijheid en er wordt voortdurend een beroep gedaan op je eigen creativiteit. Toen ik begon bij Océ kreeg ik een adresbestand, waarvan maar 10 procent klant was. Wat dat betreft was het best een sprong in het diepe, maar ik vind het juist leuk om op deze manier uitgedaagd te worden."
Zijn vrouwen eigenlijk betere verkopers? Marjan Dekker (28) lacht, "Ja natuurlijk! Nee hoor, ik denk alleen wel dat vrouwen een andere stijl hanteren en soms wat meer beroep doen op hun empathische vermogen." Marjan is sales engineer bij Frames waar ze separatoren voor de olie- en gasindustrie aan de man brengt. "Wat mij heel erg aan deze functie aansprak is het feit dat je technische kennis en het commerciële kunt combineren. Omdat veel klanten zelf hun weg naar ons vinden hoef ik geen 'koude' verkoop te bedrijven. Aan de andere kant, kan een klant natuurlijk heel goed voor een ander bedrijf kiezen en kun je ze dus ook zo weer verliezen. Het leukste aan het salesvak vind ik het klantencontact. Het is absoluut waar dat je in de sales heel snel verantwoordelijkheid krijgt en je jezelf ook wel een beetje moet bewijzen.
Zo zit ik regelmatig als twintiger tegenover partijen die ouder zijn en daar moet je je dan niet door laten intimideren. Zelfvertrouwen is daarbij belangrijk: je moet leren te vertrouwen op je eigen professionaliteit."
Om een goede verkoper te zijn, is vooral oprechtheid belangrijk menen Bart, Haiko en Marjan:"Als jij niet oprecht enthousiast bent over het product dat je verkoopt, dan voelt de klant dat. Verder speelt, zeker in de huidige economische situatie, de gunfactor een belangrijke rol en die krijg je niet door je puur op winstbejag te richten. Je moet ook denken aan de langere termijn; je wilt dat mensen terugkomen en je vertrouwen. Wat dat betreft bouw je aan een relatie waar je veel in investeert en die je goed moet onderhouden." Haiko:"Het is belangrijk dat je je in je klanten kunt verplaatsen en dat je met ze meedenkt. Het komt ook wel voor dat ik mijn verkoopstijl op een klant afstem. Bij de één kun je iets agressiever te werk gaan, terwijl dat een andere klant juist afschrikt."
Wat overblijft is dat je goed luistert en dat je een goede indruk maakt. Als een klant toch niet op jouw aanbieding ingaat, is het van belang dat je dit niet als een persoonlijke afwijzing ervaart. Even goede vrienden. Je weet nooit of ze misschien in de toekomst wel oren hebben naar je product. Bas:"Als je als startend verkoper aan het werk gaat is het ook belangrijk dat je jezelf toestaan om fouten te maken.
De eerste baan is er juist voor om te leren. Nog een tip: blijf minstens anderhalf jaar bij een bedrijf werken. Typische verkopers kunnen soms wat ongeduldig zijn en kunnen de neiging hebben om - als het even wat minder gaat - te switchen van baan. Niet doen! Juist in een eerste baan leg je het fundament voor je carrière en ontdek je niet alleen alle ins en outs van sales, maar krijg je ook inzicht in je eigen capaciteiten."