Recht op je doel af: direct contact met recruiters

Direct contact zoeken met werkgevers en recruiters levert werkzoekenden de meeste banen op. Dit blijkt uit onderzoek van de Federal Reserve Bank of St. Louis. De meest effectieve methode in Amerika hoeft echter in Nederland niet direct dé manier te zijn om aan een baan te komen. Zo is bij ons netwerken populair en in de technische sector worden vacatures vaak via uitzendbureaus vervuld. Maar, als je er voor kiest contact op te nemen met een recruiter, wat doe je ter voorbereiding en hoe pak je dit aan?

Oriënteren

Voordat je een recruiter benadert, is het belangrijk dat je er achter komt wat voor baan je zoekt. De kans is namelijk groter dat je wordt aangenomen als je solliciteert naar een functie die bij je past.

Ga na waar je energie van krijgt en wat jou juist veel energie kost. Ben je iemand die graag resultaatgericht werkt, wil je graag in projectverband werken, of ben je meer het onderzoekende type? Bedenk wat jou drijft en waar je goed in bent.

Voorbereiden

Heb je helder gekregen waarnaar je op zoek bent, dan kun je op zoek gaan naar een vacature die bij jou past. Bezoek de website van verschillende bedrijven die jou aanspreken en ga in gesprek met werknemers, door bijvoorbeeld inhousedagen te bezoeken. Je hoeft dus niet meteen te gaan solliciteren.

Hoewel veel solliciteren een goede oefening is, kun je door eerst in te lezen en te verdiepen in een bedrijf, er achter komen of het bedrijf daadwerkelijk bij je past en of jouw beeld van een bepaalde functie klopt. Zo heb je ook genoeg kennis om tijdens het solliciteren een goede indruk te maken op de werkgever.

Toon interesse

Als je voorbereid bent, kun je gericht contact opnemen met een recruiter. Je weet welke vacatures openstaan en je bent op de hoogte van de bedrijfscultuur. Je kunt dan jouw interesse in het bedrijf of een bepaalde vacature kenbaar maken. Dit wordt meer gewaardeerd dan wanneer je een algemeen verzoek doet om jou aan een baan te helpen.

Je kunt aangeven dat je graag een gesprek aangaat. Realiseer je dat een recruiter geen tijd heeft om voor jou op zoek te gaan naar een baan, je zal dit zelf moeten doen. Recruiters zullen je in de regel ook niet helpen aan contactgegevens van een leidinggevende, je CV voor je checken of je in contact brengen met andere bedrijven. Bedenk dus goed wie je benadert en wat je met het contact wil bereiken.

In gesprek gaan

Een goede manier om met recruiters in contact te komen, is tijdens een carrièrebeurs. Anders dan wanneer je over een specifieke vacature contact opneemt met een recruiter via LinkedIn, kun je tijdens een carrièrebeurs meer algemeen in gesprek gaan. Door deze gesprekken ontdek je misschien wel een openstaande vacature. En als er een klik ontstaat met een recruiter kan je worden uitgenodigd voor een vervolggesprek bij het bedrijf.

Ook voor een bezoek aan een carrièrebeurs is voorbereiding belangrijk. Kijk bijvoorbeeld van tevoren welke werkgevers er op de beurs staan en bedenk wat je te weten wil komen. Zo kun je jouw beursbezoek optimaal benutten. Kan je wat extra tips gebruiken, lees dan: Hoe overleef je een bezoek aan een carrièrebeurs?

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg