Tips voor een succesvol carrièrebeursbezoek

Een carrièrebeurs is een ideale gelegenheid om in contact te komen met verschillende werkgevers. Het is een mogelijkheid om te netwerken en interessante contacten op te doen. En wellicht leiden tot een baan! Maar hoe haal je het maximale uit een bezoek aan een carrièrebeurs?

Tijdens een carrièrebeurs kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met verschillende werkgevers. Werkgevers presenteren zich middels een stand aan de bezoekers. De stand wordt vaak bemand door recruiters, die jou meer kunnen vertellen over werken bij de organisatie en de carrièremogelijkheden.

Doel van je bezoek aan een carrièrebeurs

Tijdens een carrièrebeurs kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met verschillende werkgevers. Werkgevers presenteren zich middels een stand aan de bezoekers. De stand wordt vaak bemand door recruiters, die jou meer kunnen vertellen over werken bij de organisatie en de carrièremogelijkheden.

Bedenk van tevoren met welk doel je een carrièrebeurs wilt bezoeken. Wil je zoveel mogelijk netwerkcontacten opdoen? Of heb je interesse in een bepaalde werkgever? Of bezoek je een carrièrebeurs om je te oriënteren op de arbeidsmarkt?

Werkgevers

Om te voorkomen dat je doelloos rondloopt op de beursvloer, is het verstandig om van tevoren de lijst met deelnemende organisaties door te nemen. Bepaal naar welke werkgever(s) jouw interesse uit gaat.

Verdiep je vervolgens in deze bedrijven door de website en social media kanalen te bekijken. Maak vervolgens een goede en positieve indruk op deze werkgever(s) door doelgerichte vragen te stellen en je enthousiasme te tonen.

Workshops

Tijdens een carrièrebeurs kun je ook verschillende vakinhoudelijke en carrièregerichte workshops volgen. Workshops over bijvoorbeeld het sollicitatiegespreknetwerken en carrièretips. Maar ook workshops met branchegerelateerde onderwerpen.

Het volgen van workshops is een goede manier om je (vak)kennis weer veder te verdiepen. Zorg er alleen wel voor dat je vooraf goed bekijkt welke workshops je wilt volgen. Er zijn vaak maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

CV

Neem altijd je CV mee voor potentiële werkgevers, zowel geprint als digitaal op bijvoorbeeld een usb-stick. Tijdens of na het gesprek kan er om je CV gevraagd worden, dan is het wel fijn als je deze direct kunt overhandigen. Of wil jij weten of jouw Curriculum Vitae wel goed is opgesteld? Tijdens een carrièrebeurs kun je bijna altijd wel je CV laten checken door professionals.

Kleding

Je kleding is je visitekaartje. Nu hoef je niet in een driedeling pak of mantelpakje naar de carrièrebeurs te komen, maar het is wel belangrijk om er goed en representatief uit te zien. Het is afhankelijk van de branche en de baan die je zoekt wat je het beste kunt aantrekken.

Lichaamstaal

Wist je dat 93% van de communicatie non-verbaal is en je daardoor goed met je lichaamstaal jezelf kunt onderscheiden van de rest. Bedenk van tevoren hoe je wilt overkomen, want jouw lichaamstaal vertelt een recruiter al veel over jezelf. Zet voor een zelfverzekerde houding je voeten naast elkaar, houd je armen naast elkaar en tover een glimlach op je gezicht.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg