Stage motivatiebrief schrijven

Schrijf je gratis in voor de Nationale Carrièrebeurs

Bij het solliciteren naar een stageplek dien je, net als bij je eerste baan, een motivatiebrief te schrijven. In de motivatiebrief vertel je waarom het bedrijf en de stageplek jou aanspreken.

Reageren op een stagevacature

Als er een stagevacature is, kun je er vanuit gaan dat je niet de enige kandidaat bent die reageert. Wat dat betreft verschilt de zoektocht naar een baan niet zoveel van de zoektocht naar een stage.

Geen stagevacature?

Als het bedrijf waar je graag wilt werken geen stagevacature open heeft staan kun je contact opnemen met het bedrijf en vragen of er plek voor je is. Als ze open staan voor jouw motivatie, dan benadruk je in je brief waarom het bedrijf jou aanspreekt en ligt je toe welk type functie je in gedachten hebt of wat jij voor het bedrijf zou kunnen betekenen.

Stagebrief schrijven

Ook bij een stage schrijf je een sollicitatiebrief, waarin je motiveert waarom je geschikt bent voor een bepaalde functie. Je legt uit waarom deze stageplek je aanspreekt, waarom de stageplek aansluit bij jouw opleiding en wat jouw eigen kwalificaties zijn.

Motivatie

Bij een stagebrief ligt meer de nadruk op de motivatie omdat je minder kunt vertellen over je werkverleden. Je zult dus de nadruk moeten leggen op waarom je de stage of afstudeeropdracht zo graag wilt. Maar ook waarom je bij het betreffende bedrijf de stage wilt lopen. Je stagebrief is dus vooral een motivatiebrief.

Inhoud

Met je motivatiebrief wil je de nieuwsgierigheid bij het bedrijf opwekken en hen ervan overtuigen om jou als stagiair aan te nemen. Richt de inhoud van je brief daarom op de kenmerken van het stagebedrijf, de eisen aan de stage en jouw vaardigheden en kwaliteiten.

Een manier zien om je te onderscheiden, doe je door in je brief in te gaan op relevante nevenactiviteiten, bijbanen of specifieke hobby’s. Geef ook duidelijk aan waar je naar toe wilt in je professionele leven en de stage daar in past.

Opbouw

Voor de opbouw van je motivatiebrief kun je de AIDA-methode gebruiken (Attention, Interest, Desire, Action). De volgende punten komen altijd voor in een motivatiebrief:

  • Aanleiding tot schrijven: geef aan hoe je het bedrijf en de stageopdracht bent tegengekomen
  • Waarom dit bedrijf: geef aan waarom je voor dit bedrijf kiest
  • Waarom de stageopdracht: geef aan waarom de stageopdracht jou zo aanspreekt
  • Waarom jij: geef aan wat jou zo geschikt maakt voor de stage
  • Aansluiting: geef aan dat je graag op een persoonlijk gesprek wilt komen

Niet vergeten

Er zijn zaken die absoluut in je sollicitatiebrief moeten staan. Denk hierbij aan je gegevens en uiteraard moet de opbouw van je brief in orde zijn: niet te lang! Houd ook de stijl van je brief in de gaten en volg de stijl die gehanteerd wordt in de vacatureomschrijving. Vergeet ook niet om je CV toe te voegen.

Voorbeeld van een stage motivatiebrief »

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg