Solliciteren op een traineeship

Nadat je een passende traineeship vacature hebt gevonden begint het solliciteren. Traineeships zijn erg populair onder hoog opgeleide starters, dus je kunt er vanuit gaan dat er veel concurrentie is. Er zijn vaak maar een aantal plekken beschikbaar en daarom is het belangrijk dat je opvalt tussen de grote hoeveelheid potentiële trainees.

Aanmelden

In veel gevallen geschiedt de eerste aanmelding voor een traineeship via een formulier op de website van de betreffende werkgever. Hier vul je jouw persoonlijke gegevens in en upload je jouw motivatiebrief en curriculum vitae. Zorg dat je geen taalfouten maakt, dat je CV up-to-date is en dat je goed motiveert waarom het traineeship perfect bij jou past.

Curriculum Vitae

Als trainee mag je vaak niet meer dan twee jaar werkervaring hebben, en daarom is je CV wellicht nog niet heel erg uitgebreid. Om jouw karakter en persoonlijke competenties toe te lichten is het daarom aan te raden om in je CV uitgebreid in te gaan op projecten die je gedaan hebt, nevenactiviteiten, stages, hobby’s en bijbaantjes. Zo kun je laten zien dat je actief bent, leergierig, ondernemend en flexibel.

Gratis Online CV Check

Op de website CVCheck.info kun je jouw curriculum vitae gratis laten checken door ervaren recruiters. Vertel erbij op welk traineeship je solliciteert en je ontvangt binnen twee werkdagen opbouwende feedback.

Motivatiebrief

Ga niet te gemakkelijk om met jouw motivatie, ook al is het slechts een invulveld op een formulier. Jouw sollicitatiebrief is dé methode om jezelf te ‘verkopen’. In de brief licht je jouw skills en opleiding nader toe en vertel je waarom het traineeship jou zo aanspreekt. Let op: werkgevers horen graag over zichzelf! Dus besteed bewust aandacht aan de organisatie in jouw brief. Vertel waarom het bedrijf je aanspreekt en laat zien dat je je hebt ingelezen.

Selectie

Als je wordt uitgenodigd n.a.v. jouw aanmelding, dan betekent dat nog niet dat je bent aangenomen. Een bedrijf investeert veel in trainees. Je krijgt namelijk niet alleen een startsalaris, maar ook een kapitaal aan opleidingen en trainingen. Daarom is de selectie een intensief traject.

Doorgaans volgt er na de aanmelding een gesprek met de recruiter. Als je daarna nog tot de selectie behoort dan kun je een capaciteitentest en een assessment verwachten. Deze bestaan vaak uit een intelligentietest, persoonlijkheidsvragen en bijvoorbeeld een rollenspel.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg