Trainee en trainer

Trainees worden op verschillende manieren begeleid. Kai is trainee bij Heineken en Martine is zijn begeleider. Ivo werkt bij Equens en wordt op loopbaangebied gecoacht door Garmt. Trainees en hun trainers vertellen over het leren en werken binnen een traineeship.

Trainee Kai

Trainee Kai van Rhede van der Kloot wordt op dagelijkse basis begeleid door Rayonmanager Martine Kruiswijk. Een traineeship bij Heineken duurt tussen de 16 en 18 maanden en bestaat uit drie concrete opdrachten en diverse trainingen. Heineken kent vijf verschillende traineeships: Commercie, IT, HR, Finance en Productie/Supply Chain.

"Bij werktuigbouwkunde zag ik veel medestudenten de consultancykant op gaan. Mijn interesse ligt meer bij logistics gecombineerd met supply chain. Met zoveel mensen op aarde is het een uitdaging om productieprocessen soepel te laten verlopen. De efficiëntie van kleine radertjes kan veel verschil maken. Ik solliciteerde ook bij Shell en Cargill, maar daar is een logistieke functie of heel erg of juist te weinig technisch. Dit traineeship gaat zowel over logistieke en technische processen als over het aansturen van mensen."

"Naast een management-developmentadviseur en een senior manager die mij meer begeleiden in mijn persoonlijke ontwikkeling verzorgt Martine de operationele coaching. Ook profiteer ik nog van de feedback van andere trainees."

"In Den Bosch worden onder meer bierblikken en taps gevuld en verpakt. Elk onderdeel van het proces moet zo efficiënt mogelijk verlopen, zowel technisch als communicatief. De overdrachten tussen ploegen - denk aan storingen - kan altijd beter. Ik werk aan een 'daily control system' waarbij de communicatie meer uniformiteit krijgt. In mijn eerste opdracht werkte ik meer aan de strategische kant, en nu meer aan de implementatie. Hierdoor krijg ik meer met de mensen op de vloer te maken."

"Met Martine praat ik over hoe ik het beste op mensen af kan stappen. Ik kom daar binnen als jong broekie om te vertellen hoe ervaren operators efficiënter kunnen werken. Natuurlijk stap je daar niet op de eerste dag zo even naar binnen, maar moet je vertrouwen winnen door met nuttige zaken aan te komen. Dat zie ik na twee maanden ook gebeuren.

"Een van de leerpunten waaraan ik samen met Martine heb gewerkt, is afstand nemen. Ik had de neiging om op te gaan in elk onderdeel van mijn opdracht. Ik wilde alle zestig operators overtuigen van mijn plannen, terwijl ik beter gas kon geven om het implementatieproces op schema te houden."

"Na deze opdracht volg ik met andere trainees een uitgebreide brouwopleiding, waarna mijn laatste opdracht in het buitenland plaatsvindt. Qua plek ben ik afhankelijk van de vraag: op welke brouwerij in de wereld is er een opdracht op mijn gebied? Het liefst wil ik naar een Spaanstalig land, want dan kan ik mijn Spaans gebruiken en verder verbeteren."

Trainer Martine

"Zelf ben ik tien jaar terug als Managementtrainee Productie/Supply Chain begonnen na mijn opleiding Technische Bedrijfskunde. Nu ben ik rayonmanager bij Verpakken. We kijken binnen een afdeling of vestiging of er ergens in het proces een vraag is waarmee een trainee aan de slag kan. Bij het verpakken van bier in blik en tapjes was behoefte aan het verbeteren van ons 'Daily Control System', daar werkt Kai nu aan."

"Mijn taak gaat uit van de dagelijkse praktijk. Ik ben tegelijkertijd zijn opdrachtgever en operationele begeleider. Die combinatie werkt goed omdat de lijnen kort zijn."

"Kai heeft vanuit zijn opdracht veel met mensen te maken. Hij is open over hoe hij daar mee omgaat en tegen welke zaken hij oploopt. Die open houding is goed voor zijn ontwikkeling. Kai is ook gedreven op resultaat en hij heeft van naturen een oprechte interesse in mensen om hem heen. Dat helpt hem om anderen in beweging te krijgen als er een verandering in gang gezet moet worden."

"Het begeleiden van trainees geeft mij energie. Je ziet ze groeien en ontwikkelen. Door de frisse, kritische blik van trainees voorkom je dat je zelf bedrijfsblind wordt. Het zijn immers bovengemiddelde academici. De selectieprocedure voor trainees bij Heineken is best pittig. Je moet vijf rondes doorlopen, waaronder een uitgebreid assessment en enkele forse gesprekken. Na elke ronde vallen er kandidaten af. Met als gevolg dat we goede trainees in huis hebben. Je ziet zelden dat mensen niet op hun plek zitten."

Trainee Ivo

Ivo van der Veen is sinds een half jaar managementtrainee bij Equens. Equens is een bedrijf op het gebied van betalingsverkeerdiensten. Ivo kwam aan dit traineeship via Procam, een talentontwikkelaar die startende hbo'ers en wo'ers begeleid door intensieve training en coaching. Garmt Renkema van Procam verzorgt de carrièrecoaching.

"Ik heb een brede studie gedaan en oriënteerde me daarom onder meer op De Nationale Carrièrebeurs Daar werd ik aangesproken door iemand van Procam en daarna is het snel gegaan. Na een intakegesprek en een assessmentdag is dit het traineeship waarvoor ik heb gekozen."

"De begeleiding is deels vanuit Procam. Vooral op loopbaanvlak heb ik met carrièrecoach Garmt te maken. Daarnaast volg ik cursusdagen over allerlei managementvraagstukken met andere trainees die door Procam worden begeleid. Inhoudelijk krijg ik begeleiding van mensen van Equens."

"Met Garmt bespreek ik natuurlijk de vaste zaken over hoe het met mijn werk gaat en over mijn leerdoelen. Daarnaast maak ik vooral gratig gebruik van zijn ervaring. Dan gaat het vaak over hoe je je opstelt in je werk. Zo moest ik voor Equens naar een tweedaagse seminar in Brussel. Naast het leeraspect is het natuurlijk een leuke en interessante trip. Over deze trip vertellen aan je collega's, die 'gewoon' twee dagen op kantoor hadden gezeten vond ik lastig. Garmt vertelt over hoe hij dat aan zou pakken. Dat je gewoon bij terugkomst enthousiast je ervaringen kunt delen met de rest. Het lijkt zo voor de hand liggend, maar je leert dit soort dingen niet tijdens je studie."

"Verantwoordelijkheid krijgen vond ik ook een leermoment. Equens geeft je de ruimte, je wordt bij de verschillende bedrijfsprocessen betrokken hoewel je net komt kijken. De eerste keer dat ik een fout maakte, vond ik dat helemaal niks en het blijft vervelend als het gebeurt. Garmt wijst mij er dan op hoe je van je fouten kunt leren. Hij kan zich goed inleven en heeft feeling met ict-werk. Hij geeft tips en trucs over de manier waarop je technische it-processen vertaalt voor gebruikers. Garmt stemt eens in de zoveel tijd af met mijn inhoudelijke begeleider van Equens. Samen met de interactie met anderen die gecoacht worden, zorgen zij ervoor dat ik in een prettige sfeer kan groeien naar een managementfunctie."

Trainer Garmt

"Procam biedt hoog opgeleide starters carrièrecoaching aan. We plaatsen coachees zoals Ivo bij bedrijven. Zijn profiel sloot perfect aan op het traineeship van Equens. Dat komt ook door de diepgaande gesprekken die we houden als iemand bij ons aanklopt. Door een uitgebreide profielschets samen te stellen, kunnen we kandidaten bij de juiste bedrijven plaatsen."

"Ik spreek Ivo maandelijks minimaal een uur over zijn loopbaanplan en zijn leerdoelen. In die gesprekken, die gericht zijn op persoonlijke en loopbaanontwikkelingen, neem ik twee rollen aan. Ik ben coach en hou Ivo zonder een waardeoordeel een spiegel voor. Hij leert over zijn eigen werkervaringen te praten. Daarnaast neem ik de rol van mentor aan."

"Zelf werkte ik lang bij IBM waardoor ik op ict-gebied goed kan meedenken. Maar de meeste vragen gaan over hoe je aan het werk bent. Ivo liep bijvoorbeeld op tegen het plannen van zijn werkzaamheden. Dan vraagt hij mij hoe ik dat aan zou pakken. Dan kan ik mijn ervaring gebruiken en hem als mentor tips geven."

"Ivo is leergierig en enthousiast. Dat zie je aan de vragen die hij stelt, maar ook aan de ontwikkelingen die hij tot nu toe maakte. Hij is bijvoorbeeld assertiever geworden en durft beter 'nee' te zeggen. Aandachtspunten die je bij veel starters ziet. Een enkele keer merk je aan coachees dat ze dit soort punten niet oppikken of niet op de juiste plek zitten. Maar door de persoonlijke aandacht van verschillende begeleiders kun je dit vroegtijdig signaleren."

"Ik word in dit werk nog voortdurend uitgedaagd door jonge mensen als Ivo. Ik word ook gedwongen om op technisch gebied bij te blijven, terwijl deze startende ict'ers juist de slag moeten maken van theorie naar praktijk. Het is dankbaar om daarbij te helpen. Ik krijg ook nog wel eens vragen van oude coachees die ik eerder begeleidde. Ze vragen mij om advies omdat zij bijvoorbeeld voor een moeilijke carrièrekeuze staan."

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg