Hoe kies ik de juiste training of opleiding aan het begin van mijn carrière?

Als je je studie hebt afgerond en je begint op de arbeidsmarkt, begint het leren pas echt. Dat heb je misschien al gemerkt in je eerste werkzame maanden, of ga je binnenkort beleven. Veel werkgevers bieden je de broodnodige ruimte om je door te ontwikkelen, maar hoe maak je dan de juiste keuze?

Aanbod te over, alleen al op onze vergelijkingssite Springest zijn meer dan 29.000 cursussen, trainingen en opleidingen in kaart gebracht. Via radioreclame en internet word je bestookt door de vele opleidingsinstituten die voor elk denkbaar thema wel een training aanbieden. In de praktijk blijkt kiezen vaak een kwestie van "horen zeggen" of "toevallig sprak ik iemand die…" Hoe maak je nou een betere keuze? Hier volgt een stappenplan met een slimme checklist die je hopelijk op weg helpt.

Leven lang leren

Checklist

Denk eerst eens na over de volgende onderwerpen. Schrijf eventueel alvast op wat je antwoorden zijn, die kun je dan met je werkgever (bijvoorbeeld iemand van HR) en de opleider doornemen.

  • Wat wil ik leren in relatie tot mijn dagelijks werk?
  • Wat moet er concreet veranderen in mijn functioneren? Wat wil ik precies beter kunnen?
  • Op welk leerniveau speelt zich dit af? Noem ik mezelf een beginner of wil ik doorleren?
  • Wat kan ik zelf al en welke manier van leren spreekt me aan?

Wat wil ik leren?

De vraag "Wat wil ik leren" begint met je af te vragen of het geleerde toegevoegde waarde voor je huidige óf een toekomstige functie heeft. Een managementopleiding volgen heeft bijvoorbeeld pas zin als je ook daadwerkelijk een managementpositie uitoefent. Is dat nog niet het geval dan kun je beginnen met het goed observeren van leidinggevenden om je heen, beoordelen of je zo'n functie ambieert, dan solliciteren naar de baan en pas op termijn een opleiding gaan volgen.

Aan de hand van dit soort voorbeelden kun je gerichter beoordelen wat je sterke of verbeterpunten zijn, kun je leerwensen concreter benoemen en gerichter zoeken naar opleidingen die hier aan voldoen. Vraag hierbij feedback van een leidinggevende of collega's, zij kunnen vaak objectiever beoordelen of je eigen beelden terecht of niet terecht zijn.

Wat is je leerniveau?

Leervragen spelen zich op verschillende niveaus af. Een prima manier om kennis op te doen over bijvoorbeeld projectmanagement is er eerst eens een boek of artikel over te lezen. Wil je specifieke vaardigheden of het gedrag van een projectleider je eigen maken dan zal praktijkervaring aangevuld met een gerichte training meer soelaas bieden.

Het niveau van overtuigingen noem je ook wel "het onderwater niveau" . Stel je bent bang om "de baas" te spelen in je rol als projectleider. Deze angst wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de ideeën en denkbeelden die je van jezelf hebt. Een gesprek met een coach kan je helpen om deze overtuigingen te analyseren en op waarde te leren schatten.

Het niveau van persoonlijkheid is het meest lastig te ontwikkelen. Je stuit hier op specifieke karaktereigenschappen. Doorgaans worden leervragen op dit niveau in therapieverband opgepakt.

Wat kan ik zelf al en hoe leer ik graag?

Elk mens heeft een zogenaamd zelfsturend leervermogen. Met andere woorden we kunnen ook heel veel zelf. Blijf dus zelf altijd actief in je eigen leerproces!

Ken je eigen favoriete leerstijl. Ben je bijvoorbeeld een doener of een denker? Maar varieer ook eens van leerstijl. Ook al ben je geen boekenwurm, lees toch eens een artikel, je bent namelijk nooit te oud om te leren!

En nu aan de slag met je training of cursus!

Hopelijk heeft je dit geïnspireerd om aan de slag te gaan met een training of cursus. Realiseer je in ieder geval dat je waarschijnlijk pas aan het begin van je carrière, en daarmee aan het begin van je “leven lang leren” staat. Blijf altijd scherp op je eigen ontwikkeling en vraag je werkgever ook om ruimte om je door te ontwikkelen. Daar hebben zij tenslotte baat bij, en jij zelf ook!

En om je alvast op weg te helpen, kijk op Springest voor het complete overzicht van 77.000 trainingen, opleidingen en cursussen.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg