Ben jij al aan het netwerken?

De meeste vacatures worden ingevuld via het eigen netwerk. Het opbouwen en onderhouden van je netwerk is dan ook erg belangrijk. Door al vroeg aan te beginnen met netwerken, kan het je op de lange termijn veel opleveren.

Netwerken blijkt nog steeds de belangrijkste manier om een baan te vinden. Ruim één op de vijf personen die het afgelopen jaar aan een nieuwe baan zijn begonnen, heeft deze direct gevonden via het eigen netwerk.

Zo blijkt uit de nieuwste cijfers van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group. Verder blijkt dat naarmate personen hoger opgeleid zijn of meer ervaring hebben, de effectiviteit van het eigen netwerk toeneemt.

Beginnen met netwerken

Het gaat er dus niet meer om of je moet gaan netwerken, maar wanneer jij begint met netwerken. Een baan vinden doe je in deze tijd vooral via je eigen netwerk. Je kunt dan ook niet vroeg genoeg beginnen met het opbouwen en onderhouden van een relevante relaties.

Het is verstandig om al aan het begin van je studie te beginnen met netwerken. Ook lijkt het vinden van een baan nog ver weg. Stiekem heb je eigenlijk al een beginnend netwerk. Denk maar aan je familie, vrienden, kennissen en studiegenoten. Maar het is belangrijk om deze groep uit te breiden met andere relevante en professionele relaties uit het vakgebied waarin jij later wilt gaan werken.

Netwerk opbouwen

Het opbouwen van een netwerk kan middels netwerkbijeenkomsten, bedrijvendagen en carrièrebeurzen. Maar ook door bijvoorbeeld een persoonlijk gesprek met iemand aan te gaan, die het werk doet dat jij wilt gaan doen.

Netwerken doe je niet alleen offline tijdens bijeenkomsten, maar vind nu vooral ook online plaats via de diverse social media kanalen. Social media wordt dan vooral ingezet om het eerste contact te leggen om daarna persoonlijk een keer af te spreken.

Netwerk onderhouden

Het belangrijkste – en ook meest lastige – van netwerken is het onderhouden van de relaties die je hebt opgedaan. Dat is namelijk erg belangrijk wil je bij je netwerk top-off-mind blijven. Zodat wanneer er een vacature ontstaat zij als eerste aan jou denken.

Het onderhouden van je netwerk begint met een follow-up na de bijeenkomst of afspraak. Daarna is het goed om met enige regelmaat wat van je te laten horen. Door bijvoorbeeld een verjaardagskaart te sturen of om een advies te vragen.

Langere termijn

Het onderhouden van je netwerk begint met een follow-up na de bijeenkomst of afspraak. Daarna is het goed om met enige regelmaat wat van je te laten horen. Door bijvoorbeeld een verjaardagskaart te sturen of om een advies te vragen.

Wil je meer weten over netwerken? Lees dan ook:

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg