Netwerken is het planten van relaties, maar hoe laat je deze bloeien?

“Netwerken is niet het verzamelen van contacten, maar het planten van relaties.” Om bij de metafoor van planten te blijven: hoe meer relaties je plant, hoe meer je netwerk groeit. En alhoewel een uitgebreid netwerk zeer belangrijk kan zijn, is de kwaliteit van dit netwerk ook essentieel. Dus hoe zorg je ervoor dat je netwerk niet alleen groeit, maar ook bloeit?

Succesvol netwerken doe je met de gunfactor die jij zelf kan creëren door het inzetten van de wetten van beïnvloeding van Robert Cialdini. Dit zijn wetenschappelijk onderzochte regels waarmee je jezelf krachtig leert presenteren aan de ander én de ander weet te overtuigen. De eerste wet die bij de gunfactor een rol speelt is de wet van wederkerigheid. Gunnen begint met geven. Het verzorgen van relaties leidt ertoe dat de ander ook zorg voor de relatie wil dragen. Aandacht voor de ander is hierin een belangrijke speler. Je bent minder bezig met jezelf te verkopen en meer bezig met ruimte creëren voor de ander. Door echt aandacht te geven aan de ander, kom je ook meer te weten over de ander. Op die manier kom je erachter wat jij en de ander gemeen hebben: de grond waarop je kan bouwen voor de relatie. Wij vinden mensen met wie wij overeenkomsten hebben aardiger. Cialdini’s wet van sympathie stelt dat je iemand meer gunt die je aardig vindt dan iemand die je niet aardig vindt. Investeren in een goede basis kan dan ook leiden tot een betere bloei.

Daarnaast heeft een plant water nodig om te kunnen groeien en dit blijft niet bij slechts één keer. Zo is voor relaties herhaald contact ook essentieel. Zorg ervoor dat je zichtbaar blijft voor de ander. Als dit niet persoonlijk kan, dan is social media een handige tool. Als je iemand toevoegt op bijvoorbeeld LinkedIn, kan diegene jouw posts lezen, waardoor jij steeds zichtbaar wordt en dus top-of-mind bent bij jouw relaties.

Net zoals planten beter groeien met speciale voeding, groeien relaties ook beter wanneer je daar extra aandacht aan besteedt. De ander zo nu en dan een compliment geven kan net voor dat beetje extra zorgen waardoor de relatie meer bloeit. Complimenten zorgen namelijk voor het afgeven van dopamine, een stofje in de hersenen waar we blij van worden. En dopamine zorgt er weer voor dat de ander een positieve associatie bij jou heeft.

We stellen nu opnieuw de vraag: hoe zorg je ervoor dat je netwerk niet alleen groeit, maar ook bloeit? Begin met de grond en bereik een betere basis door een gemeenschappelijke deler te vinden. Regelmatig water geven is een basisbehoefte om te bloeien, dus zorg dat je top-of-mind bent voor een ander en zoek herhaald contact. En een beetje speciale voeding, zoals een oprecht compliment, doet wonderen. Onthoud bij het leggen van contact met de ander: je kunt de bloem wel planten, maar deze zal pas met goede verzorging volledig tot bloei komen.

Pure Talent is twee jaar op rij verkozen tot Beste Opleider van Nederland in de categorie ‘persoonlijke effectiviteit’. Wil jij jezelf ontwikkelen en jouw effectiviteit in de communicatie vergroten? Ga naar www.puretalent.nl en bekijk ons aanbod.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg