De eerste werkdag

Je eerste werkdag is natuurlijk een spannende dag, vooral als starter op de arbeidsmarkt! Hoe moet je je opstellen en wat kan er wel en wat kan er niet?

Het is niet meer dan normaal dat jij je weg moet vinden binnen een organisatie en je de eerste dag nog niet alles weet. Door vragen te stellen kom je erachter hoe het reilen en zeilen bij een organisatie gaat. Goed luisteren helpt je daarbij. Door niet alleen bij vergaderingen maar ook tijdens gesprekken bij de koffieautomaat goed te luisteren kom je erachter wat er allemaal speelt binnen de organisatie.

Op de werkvloer

Naast luisteren is communiceren ook erg belangrijk. Ieder bedrijf heeft wel 'ongeschreven regels' en alleen je collega's kunnen je vertellen welke deze zijn. Houd er wel rekening mee dat zo'n eerste dag voor jou misschien heel spannend is, maar dat het voor collega's een dag zoals alle anderen.

Foutloos

Wees ook niet bang om fouten te maken. Naast het feit dat je van je fouten leert, verwacht de werkgever ook niet van je dat je alles meteen foutloos zult doen en jij in de eerste paar weken al wonderen zult verrichten. Maar probeer als het even kan om al wat overkoepelende werkzaamheden op te pakken, zoals het maken van een plan van aanpak of een inventarisatie van de werkzaamheden.

Dit wordt namelijk door veel werkgevers geprezen, maar overdrijf er niet in. Veel collega's werken er al jaren en zijn gewend aan een bepaalde routine. Probeer dus niet om in de eerste week de gang van zaken om te gooien. Je collega's zitten namelijk niet te wachten op een pas afgestudeerde betweter.

Borrelen

Met zo'n eerste baan leer je heel veel nieuwe mensen kennen, maar dit betekent niet dat je er direct een extra sociaal leven bij krijgt. Leer je collega's eerst goed kennen en kijk met wie het goed klikt, maar ook met wie wat minder. Als je collega's vragen om na het werk wat te gaan drinken, kan je natuurlijk mee gaan maar het is dan niet de bedoeling dat je dronken wordt.

Daarnaast kan een borrel op zijn tijd zeker geen kwaad, maar het moet geen gewoonte worden als je serieus genomen wilt worden. Houd er rekening mee dat het ongeveer zes maanden duurt voordat je een idee hebt hoe alles werkt binnen een organisatie.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg