Hoe overleef je de kantoorjungle?

De eerste werkdag van je eerste of nieuwe baan is altijd spannend. Alles is nieuw en je moet je collega’s en de cultuur leren kennen. Daarnaast moet jij ook jou plek binnen het bedrijf proberen te vinden. Maar let wel, de kantoortuin is een jungle waarin jij moet zien te overleven. Observeer de eigen werkvloer en ontdek welke types in jouw tuin rondlopen.

De kantoortuin is een oerwoud vol sociale valkuilen en allerlei figuren waarvan je vaak geen flauw idee hebt wat ze de hele dag doen. Aldus Japke-d. Bouma in haar boek Gids voor de kantoorjungle. In dit boek passeren de verschillende kantoortypetjes en -ruimtes de revue.

Kantoortypes

Om jouw rol en plekje binnen de organisatie te vinden, is het handig om de verschillende types te kennen. Want om de kantoorjungle te kunnen overleven, moet je weten hoe je de flirt kunt ontwijken en de bitch kunt overleven.

De Carrièretijger

De carrièretijger gaat over lijken. Dit type is niet moe te krijgen. Hij begon als een hipo en werkte jaren zich helemaal de pleurus om nu uiteindelijk zelf de baas te zijn.

De Bitch

Ze is de duivel, niet de advocaat. Dit type is vals, onberekenbaar en keihard, maar dan ook echt keihard. Ze beschikt over een stiletto en hele scherpe tanden, want je weet nooit van welke kant ze komt.

De Geboren Leider

Hij vraagt niets, maar krijgt alles. Dit type is groots, dienstbaar, geliefd en toegewijd. Ook is hij onaantastbaar, nog nooit door de mand gevallen. En hoe zwaar hij het ook heeft gehad, hij zal altijd zeggen dat het een eer was te mogen dienen.

De Lieve Schat

Het maakt haar écht niks uit. Dit type is het kloppend hart van het kantoor. Haar talenten zijn vasthoudendheid, zorgvuldigheid en overzicht. Maar ze treedt er nooit mee naar voren. Zij denkt aan alles, maar iedereen vergeet haar.

Kantoorruimtes

In haar gids neemt Japke-d. je ook mee naar de diverse plekken in de kantoortuin, zoals de koffieautomaat , de kantine en het toilet. Ontdek deze ruimtes in de jungle en waarom er bijvoorbeeld planten op kantoor staan, om de jungle te kunnen overleven.

De koffieautomaat

De koffieautomaat is onverslaanbaar in de kantoortuin. Ondanks dat er veel is veranderd in de tuin, bleef de koffieautomaat. Ook al werd deze uitgedaagd door een Cup-a-Soup-automaat of de watercooler, de koffieautomaat sloeg terug en sterker dan ooit. Het is de bron van roddel en troost.

De bedrijfskantine

De kantine blijft een gekke plek. Er is altijd gezeur over het eten, de drukte en commentaar op wat je gekozen hebt. Maar denk niet dat je buiten de deur kunt lunchen of je eigen lunch mee kunt nemen en deze achter je computer op te eten. Het is namelijk nooit goed.

Het toilet

Even terugtrekken op het toilet. Het is de enige toevluchtsoord in de kantoortuin. Een plek om even op adempauze te komen. Een plek waar je even een dutje kunt doen of de tranen kan laten gaan. Dit is de plek in de kantoortuin waar niemand je zal storen.

Kantoortaal

Om de kantoorjungle echt te kunnen overleven is het van belang om de kantoortaal te leren kennen. Finetunen, even levelen , meters maken, doorcommuniceren. Het is camouflage om de kantoortuin vlak en draaglijk te houden. Kantoortaal is de botox. Het verslapt, verdooft en trekt glad waardoor het in een enorme behoefte voorziet: écht aan het werk moeten.

Gids voor de kantoorjungle | NRC Boeken/Nieuw Amsterdam

Meer weten?
Lees dan de Gids voor de kantoorjungle van Japke-d. Bouma. En kom er achter hoe jij de koning of koningin van de kantoorjungle kan worden. Japke-d. heeft zelf zo’n 20 jaar ervaring met kantoortuinen, waarvan meer dan 15 jaar bij NRC Handelsblad en nrc.next.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg