Personal Branding: maak als sollicitant het verschil!

Het zal je niet ontgaan zijn dat het op dit moment lastiger is om aan jouw droombaan te komen. De huidige wereldeconomie en politiek maken dat jij 1 van de 100 of meer geïnteresseerden bent bij sollicitaties. Hoe maak jij nu als startende professional het verschil? Het bewust en gericht inzetten van je Personal Brand levert resultaat. Dus start vandaag nog!

Wat = Personal Branding?

Personal Branding is voor mij geen Social Media. Google maar eens op deze term en dat is wat het eerst naar boven komt. Social Media is echter wel een communicatiekanaal, één van de velen die je kunt benutten om je merk zichtbaar te maken. Maar daar zit wat mij betreft een stap voor! Kijk eerst maar eens eerlijk in de spiegel. Personal Branding betekent dus voor mij een ‘fingerprint’ oftewel blauwdruk van jezelf, op de lange termijn. Die met je mee ontwikkelt. Het is het zichtbaar maken van je eigen passies, ambities, talent, kwaliteiten maar ook je prestaties en ervaring. Ambassadeurschap voor jezelf, wat van invloed is op jouw gunfactor en het succes in je werk. Dus dicht bij jezelf blijven.

Als psycholoog/trainer start ik bij de binnenkant en eindig ik aan de buitenzijde. Want of we nu willen of niet, we maken continu een eerste indruk en 'branden' ons dus altijd. Onderstaand tref je een aantal suggesties aan. Besef dat je in eerste instantie het verschil maakt vanuit je persoonlijkheid en uitstraling en dat inhoud er pas later toe doet…. Bij de tweede indruk!

Startschot: noodzaak & winst met Personal Branding

Via onderzoeksfeiten en economische trends maak ik professionals bewust van de noodzaak van Personal Branding. Dus het eerste huiswerk is een praktische stap om e.e.a. te kaderen:

  • Wat zie jij in jouw branche of werkveld gebeuren? Wat zijn ontwikkelingen? Aan welke ervaring is behoefte bij de organisaties waar jij solliciteert? Wat is de cultuur en pas jij daar in? Wat heb jij te bieden en in hoeverre ben jij anders?
  • Vervolgens is het belangrijk voor jezelf te toetsen wat Personal Branding voor jou oplevert. Wat is de winst die je ermee behaalt? Zonder doel geen beweging in mijn optiek!

Moodboard: identiteit versus imago

Je kunt denken dat je op een bepaalde manier overkomt, maar hoe vaak toets je dit in de praktijk? Belangrijk is het dus om voor je zelf het volgende te inventariseren:

  • Waar sta ik voor? Wie ben ik? Wat zijn mijn inspiratiebronnen, mijn kwaliteiten, mijn kernwaarden e.d.(identiteit)
  • Hoe zien anderen jou? Vraag feedback aan bekende en onbekende personen uit je omgeving. Besef dat de eerste indruk in je voor- of nadeel kan werken. Ook in Social Media…. Google je zelf eens. Wat tref je aan? (imago)
  • Maak vervolgens op basis van bovenstaande antwoorden eens een moodboard/ collage van jouw merk IK. Met knipsels, foto’s, slogans en vergeet vooral je kinderfoto (wat wilde je later worden?) niet!
  • Voor de 'lefhebbers': maak een foto van dit moodboard en stuur het mee als PDF met je sollicitatie en CV of neem het mee naar een gesprek. Ik weet uit ervaring van sollicitanten dat het werkt. En is dat niet het geval, dan moet je je afvragen of jij daar past...

Krachtige & persoonlijke communicatie

Durf je Personal Brand te laten zien! Juist als je meer inhoudelijk of wat meer introvert bent ingesteld, is het van belang je te realiseren dat jij als potentiële collega bekeken wordt. Kun je met jou lachen? Of even een robbertje vechten? Uit ervaring weten we dat emoties verkopen, anders zouden grote merken niet zo sterk zijn. Tevens is het essentieel dat je communicatiekanalen kiest die bij jou passen en dat jij sturing houdt. Dus maak de volgende afweging:

  • Wat is jouw persoonlijk verhaal (storytelling)? Hoe vertel en inspireer jij?
  • Naar welke netwerkbijeenkomsten ga je? Ben je betrokken bij alumniclubs? Welke keuze voor Social Media maak je? Hoe profileer jij je op LinkedIn? Wat plaatsen anderen over jou op internet?
  • Daarbij hoort ook vitaliteit, houding, frisse blik en kleding. Het bepaalt mede je uitstraling en eerste indruk en het beïnvloedt ook je draag- en daadkracht later in je werk.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg