Personal branding voor het solliciteren

Al voordat je gaat solliciteren kun je veel doen om jezelf in de kijker van potentiële werkgevers te spelen. Wacht dus niet tot je gaat beginnen met solliciteren, maar doe het al daarvoor. Laat online zien wat je in huis hebt met bijvoorbeeld een blog of social media. Of offline door netwerkbijeenkomsten te bezoeken of vrijwilligerswerk te doen.

Na de zoveelste afwijzing denk je bij jezelf: als er maar een werkgever is die mij aanneemt zodat ik kan laten zien wat ik waard ben. Want dan pas kan een werkgever zien wat voor goede medewerker je bent. Maar waarom niet al laten zien wat jij te bieden hebt voordat je gaat solliciteren. Door zowel online als offline te laten zien wat je in huis hebt.

Bloggen

Een manier om al je kennis en kunde te etaleren, is door bijvoorbeeld een blog te starten. Met regelmaat een artikel schrijven over relevante onderwerpen binnen jouw vakgebied waarover jij veel kennis beschikt.

Heb je niet zo veel tijd om zelf een blog te onderhouden? Dan kun je kijken of je van een relevante blog gastschrijver kunt worden. Zo kun je toch met enige regelmaat jouw kennis en ervaringen verspreiden.

Social Media

Je kennis en je blogartikelen kun je ook delen via diverse social media kanalen. Het zakelijke netwerk LinkedIn is zeker goed om in te zetten. Daarbij kun je lid worden van diverse groepen. Door lid te worden van een groep kun je mee discussiëren of zelf een discussie opstarten.

Met social media als Pinterest en Instagram kun jij laten zien aan welke projecten je hebt (mee)gewerkt. Zo kunnen potentiële werkgevers een indruk krijgen van de werkzaamheden die jij verricht.

Netwerk evenementen

Tijdens netwerkbijeenkomsten kun je veel contacten opdoen die zowel op de korte als lange termijn wat voor je kunnen betekenen. Maar het is vooral ook een goede manier om jezelf te pitchen zodat de opgedane nieuwe relaties precies weten wat jij te bieden hebt.

Veel vacatures worden namelijk via-via vervuld. Recruiters hebben toch vaak de voorkeur voor kandidaten die via referral binnenkomen. Netwerken is dus erg belangrijk en kun je niet op tijd genoeg mee beginnen.

Vrijwilligerswerk

Het doen van vrijwilligerswerk biedt twee voordelen. Ten eerste laat je zien dat je bereidt bent om goed werk te verrichten. Je toont er mee aan dat je er echt voor wilt gaan en anderen wilt helpen. Ten tweede doe je er veel ervaring én relaties mee op.

Wanneer je besluit om vrijwilligerswerk te gaan doen, probeer dan uiteraard werk te verrichten dat in het verlengde is van de baan die je wilt. Zo doe je relevante werkervaring op en kom je direct in contact met personen uit jouw vakgebied.

Blijven leren

Met iedere training, workshop of cursus die jij volgt, doe jij nieuwe kennis op die jou nog interessanter maken als toekomstige medewerker. Blijf jezelf dus ontwikkelen. Het laat werkgevers ook zien dat je bereid bent om datgene te doen om meer kennis te vergaren en je altijd op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg