Elevator Pitch voor solliciteren

“Vertel eens wat over jezelf?” Dit is vaak de eerste vraag van recruiters tijdens een sollicitatiegesprek. Veel sollicitanten vinden het lastig om hier een goed antwoord op te geven. Vaak worden er lange antwoorden gegeven. Wij geven je een aantal tips om jouw elevator pitch voor te bereiden. Lees ook dit artikel als je wilt weten hoe je moet omgaan met vragen waar je het antwoord niet op weet.

Elevator Pitch

Een elevator pitch is een betoog van ongeveer zestig seconden, waarin jij jezelf, je bedrijf of een concept verkoopt. De term vindt zijn oorsprong in de wolkenkrabbers van New York City, waar het gemiddeld zestig seconden duurt om met de lift van de begane grond naar de bovenste verdieping te komen.

In het zakelijke New York City zullen de meeste gebruikers van een lift vroeg of laat aan elkaar vragen wie zij of hun bedrijf zijn. Om hier binnen 60 seconden antwoord op te geven, moet het antwoord kort en krachtig zijn. Uit deze korte “verkoop praatjes’’ is de term elevator pitch voortgekomen.

Inhoud van een elevator pitch

Hoewel de inhoud van een elevator pitch afhankelijk is van de functie en situatie, is de structuur altijd hetzelfde. In een sterke pitch vertel je:
- Wie je bent;
- Wat je te bieden hebt;
- Wat je toevoegt;
- En wat je zoekt;

Omdat een elevator pitch doorgaans 60 seconden duurt, heb je per element 15 seconden. Het is dus noodzakelijk om elk element zo kernachtig te beantwoorden.

Revisie

Het is essentieel om alleen relevante informatie te geven. Daarom is het belangrijk om een aantal rondes van revisie te doen. Beantwoord de vier elementen zo compleet mogelijk. Kort vervolgens de zinnen in.

Afstemmen

Het doel van een elevator pitch is de recruiter ervan overtuigen dat jij past bij de functie. Als je bijvoorbeeld solliciteert op een online marketing functie, vertel dan niet alleen dat je gezelligheid en professionaliteit biedt, maar ook bijvoorbeeld wat je gemiddelde conversieratio is.

Oefenen

Het simpelweg onthouden van je elevator pitch is niet genoeg. Intonatie, stemvolume en lichaamstaal zijn ook belangrijke onderdelen van een sterke elevator pitch. Het is aan te raden om de pitch meerdere malen hardop uit te spreken. Indien mogelijk is het aan te raden dit te doen in het bijzijn van anderen, zodat zij hun mening over je pitch kunnen geven.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg