Door de opkomst van social media zijn er veel nieuwe mogelijkheden ontstaan voor sollicitanten en recruiters. Het is algemeen bekend dat recruiters door middel van social media zoals Facebook en LinkedIn een beter beeld van sollicitanten willen krijgen. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat social media wordt ingezet om vacatures te verspreiden. Om je te helpen bij deze nieuwe aspecten van solliciteren staat hieronder het ABC van solliciteren via social media. Het bevat nuttige informatie voor zowel de ervaren als de onervaren social media gebruiker.
Aanbevelingen
Aanbevelingen van vroegere werkgevers kunnen de doorslag geven als een recruiter twijfelt tussen jou en andere kandidaten. LinkedIn heeft de optie om deze gemakkelijk aan te vragen en weer te geven. Doe hier je voordeel mee en verzamel er zo veel mogelijk.
Bedrijven
Bezoek en volg de pagina’s van interessante bedrijven. Steeds meer organisaties verspreiden hun vacatures via social media. Ook kan je door berichten achter te laten aangeven dat je geïnteresseerd bent in een functie bij het bedrijf.
Connecties
Je netwerk op LinkedIn bestaat uit contactpersonen die connecties worden genoemd. Hoe uitgebreider je netwerk, hoe groter de kans dat je via hen een toffe baan kunt vinden. Voeg daarom zo veel mogelijk vrienden, familieleden en collega’s aan je connecties toe.
Discussiegroepen
Actief meedoen aan discussies op social media is een effectieve manier om je persoonlijkheid te tonen. Wanneer recruiters jou online opzoeken zullen ze een duidelijk beeld van je mening en persoonlijkheid krijgen. Blijf wel altijd positief in discussies, je wilt recruiters natuurlijk niet afschrikken.
E-mail vermelden
Het kan helpen om op LinkedIn je e-mailadres en telefoonnummer te plaatsen. Hiermee maak je het voor geïnteresseerde recruiters gemakkelijk om snel contact met je op te nemen.
Facebook
Wellicht het bekendste social media platform van de wereld. De moderne recruiter zal zo goed als zeker jouw Facebook pagina bezoeken. Zorg daarom dat het een goede weerspiegeling van jou als persoon en als werknemer is.
Google jezelf
Blijf consequent op de hoogte van je aanwezigheid op het internet door regelmatig je naam via Google of andere zoekmachines op te zoeken. Vind je ongepaste content, twijfel dan niet om deze te verwijderen.
Hashtag
Twitter staat bekend om de hashtags. Labels die je aan tweets kunt ‘hangen’, waardoor ze gemakkelijk te vinden zijn. Hashtags helpen je met het vinden van vacatures en het duidelijk maken dat je op zoek bent naar vacatures.
Instagram
Instagram is een social media kanaal dat steeds meer wordt ingezet voor sollicitaties. Het platform wordt al ruime tijd gebruikt voor digitale portfolio’s, daarnaast worden er steeds meer CV’s via Instagram gedeeld.
Jezelf blijven
Wanneer je social media inzet, is het belangrijk representatief over te komen. Dit betekent echter niet dat je je compleet anders voor moet doen. Blijf altijd jezelf. Recruiters vinden het belangrijk een oprecht beeld van de persoon achter de sollicitatie te krijgen. Lees dit artikel als je benieuwd bent hoe je online identiteit je kan helpen bij sollicitaties?
Keywords
Door keywords te gebruiken om jou en je droombaan te beschrijven val je op bij recruiters. Bij LinkedIn zijn deze het best te plaatsen in je titel en summary. Bij Twitter in je biografie, tweets en hashtags. Daarnaast helpen jouw updates van Facebookhier ook bij.
LinkedIn
LinkedIn is bij uitstek het meest effectieve social media platform om een baan te vinden. Door het actief bezig zijn op LinkedIn bouw je een sterk (inter)nationaal netwerk van professionals op. Wil je dit platform efficiënter inzetten in je zoektocht naar een baan? Lees dan deze 12 tips voor een sollicitatieproof LinkedIn profiel.
Media toevoegen
Visualiseer je profiel met je eigen media. Denk hierbij aan presentaties, video’s, foto’s en uitgevoerde projecten. Met name voor creatieve professionals is dit een uitstekende manier om in één oogopslag je werk te laten zien.
Netwerk
Bij social media draait alles om het opbouwen van netwerken, wat het voor werkzoekende erg aantrekkelijk maakt. Veel onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat meer dan de helft van alle werknemers een baan hebben gevonden door het inzetten van hun netwerk. Meer informatie over netwerken kan je hier vinden.
Online branding
Personal branding is het gebruiken van je persoonlijkheid, kennis en ervaringen om bepaalde associaties op te roepen. Online branding ligt in het verlengde hiervan. Denk na bij alles wat je online plaatst. Welke associaties moet mijn content oproepen? En welke gevolgen heeft dit voor ‘het merk ik’? Door dit zorgvuldig te managen maak je zowel online als offline een sterk ’merk’ van jou als sollicitant. Meer informatie over personal branding kan je hier vinden.
Privacy
Verdiep je in de mogelijkheden van social media profielen. Met name de instellingen omtrent privacy zijn belangrijk om te weten. Verkeerde instellingen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat recruiters geen toegang tot jouw account hebben.
QR-codes
Door een QR-code op je sollicitatiebrief of CV te plaatsen kunnen recruiters direct op je social media kanalen komen. Vooral in de IT branche is het een duidelijk teken dat je bekend bent met de verschillende digitale technologieën. Bovendien zijn QR-codes via verschillende sites gratis te verkrijgen.
Representatieve foto’s
Het klinkt vanzelfsprekend, maar zorg dat er op Facebook alleen representatieve foto’s staan. Het komt nog te vaak voor dat recruiters worden afgeschrikt door de foto’s die zij van sollicitanten online vinden. Benieuwd naar wat recruiters nog meer afschrikt? Lees dan dit artikel over hoe recruiters social media gebruiken.
Summary
Laat nooit op LinkedIn je summary leeg, dit is vaak het eerste wat men leest. Vertel de bezoekers wie je bent, waar je voor staat, waar je goed in bent en hoe ze met jou in contact kunnen komen.
Twitter
Tijdens het zoeken naar een nieuwe baan is Twitter erg handig. Via Twitter worden er in Nederland dagelijks ongeveer 2.500 vacatures verspreid. Gebruik hashtags om ze gemakkelijk te vinden. Wil jij dit platform effectiever inzetten tijdens het solliciteren? Lees dan dit artikel over Twitter als carrièremove.
URL personaliseren
Veel LinkedIn gebruikers weten niet dat ze een persoonlijke URL kunnen aanmaken. Verander de URL in jouw naam en maak van je profiel een compleet geheel. Door een persoonlijke URL op je CV te plaatsen, maak je het recruiters gemakkelijker om jouw profiel te bezoeken.
Volgen
Als een recruiter je Twitter profiel bezoekt, zoeken ze vaak naar bevestiging. Geef jij bijvoorbeeld aan grote interesse in je vak te hebben dan kan je dit bewijzen door relevante Twitter gebruikers te volgen.
Werkgevers
Ga er altijd vanuit dat werkgevers je social media profielen bezoeken. Maar liefst 70% van alle werkgevers geeft namelijk aan dit te doen. Zorg daarom dat je tijdens het solliciteren altijd representatief over komt op internet.
X-factor
Communiceer via social media wat jou onderscheid van andere sollicitanten. Dit kan o.a. door het duidelijk maken wat jouw sterke punten zijn, het plaatsen van aanbevelingen en het opbouwen van een digitaal portfolio.
YouTube
Ook YouTube is een krachtige tool bij het solliciteren. YouTube wordt door veel professionals in de creatieve industrie gebruikt als digitaal portfolio. Daarnaast wordt het kanaal steeds vaker gebruikt voor het publiceren van video CV’s.
Zichtbaar
Om zichtbaar te worden voor recruiters zet je social media in en koppel je het aan andere online activiteiten. Denk hierbij aan het deelnemen aan discussiegroepen of het schrijven van blogs. Hierdoor ben je zichtbaar voor online recruiters en laat je zowel je persoonlijkheid als je expertise zien.