Hoe ga je werkstress te lijf?

Als starter op de arbeidsmarkt zul je enorm blij zijn wanneer je een baan hebt gevonden. Uiteraard wil jij jezelf bewijzen en werk je hard om te laten zien dat de werkgever de juiste keuze heeft gemaakt. Daarbij moet je wel uitkijken dat je niet te veel hooi op je vork neemt en je gebukt gaat onder de toenemende werkdruk. Werkstress kan dan leiden tot ziekteverzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid. Belangrijk dus dat je de werkstress vermindert en een burn-out voorkomt.

Verzuim toegenomen

Stress hoeft niet per se slecht te zijn. Gezonde stress kan je namelijk helpen om scherper en meer gefocust te zijn. Maar wanneer de stress te hoog is dan is dat voor zowel jou als de werkgever een slechte zaak. Het leidt namelijk tot ziekteverzuim of zelfs tot arbeidsongeschiktheid.

Zo blijkt uit onderzoek dat de afgelopen vijf jaar het verzuim door stress is toegenomen met 10%. Daarnaast heeft 12% van de werknemers burn-out klachten en ervaart 40% zijn of haar werk als belastend. Het verzuim door stress kost het bedrijfsleven bijna 800 miljoen euro volgens onderzoek van ArboNed.

Taboe

Helaas lijkt het nog steeds een taboe te zijn om over werkstress te praten. Veel werknemers schamen zich er ook vaak voor. Toch is het belangrijk dat je over werkstress gaat praten om een burn-out te voorkomen. De overheid is dan ook de campagne ‘Check je werkstress’ begonnen om het onderwerp meer bespreekbaar te maken en onder de aandacht te brengen.

Een campagne is uiteraard goed maar het helpt jou niet van je werkstress af. Dat zul je toch zelf in samenwerking met de werkgever moeten oplossen. Zo zijn er een aantal kenmerken om stress te herkennen en tips om je te helpen deze te verminderen.

Hoe herken je werkstress?

Het is belangrijk om te weten op welke signalen je bij jezelf - of een collega - moet letten om werkstress te verminderen en een burn-out te voorkomen. Signalen als gejaagd en geïrriteerd gedrag, minder aanpassingsvermogen, vage lichamelijk klachten en vaker ziekmelden voor korte periode zijn tekenen van een te hoge werkdruk.

Maar ook klachten als vermoeidheid, vergeetachtigheid, stemmingswisselingen en verandering in eet- en drinkpatroon zijn tekenen dat je tegen een burn-out aanloopt. Door deze veranderingen al vroeg bij jezelf - of een collega - te herkennen, kun je snel actie ondernemen.

Tips om werkstress te verminderen

Wanneer je de signalen hebt herkend, is het van belang om te kijken wat nu precies de stress veroorzaakt. Dan pas kan je op zoek gaan dan een geschikte oplossing. De onderstaande tips kunnen je helpen om de werkstress te verminderen.

 • Bespreek werkstress
  Probeer met je leidinggevende of collega te praten over de werkstress. Door het te bespreken, kan je leidinggevende of collega je helpen met het zoeken naar oplossingen. Vind je het moeilijk om erover te praten, dan kun je het wellicht proberen op te schrijven.
 • Grenzen stellen
  Wanneer je de neiging hebt om op ieder verzoek in te gaan, kun je snel over je eigen grenzen heen gaan. Als starter is deze kans misschien zelfs nog groter omdat je daarmee wilt laten zien dat je een harde en flexibele werker bent. Weet wat je aankan en wanneer je nee moet zeggen. Dat is geen zwakte maar laat juist zien dat je beschikt over goede zelfkennis.
 • Loslaten
  Voor velen is het heel moeilijk: het werk loslaten. Vaak in stand gehouden door een groot verantwoordelijkheidsgevoel met het gevolg dat je overal controle over wilt hebben. Toch is het in je eigen belang om te leren loslaten. Je kunt gewoonweg geen controle over alles hebben. Door het werk los te leren laten, zul je meer rust hebben.
 • Lichaamsbeweging
  Stress uit zich niet alleen in fysieke klachten, maar ook in mentale klachten als piekeren, malen, doemdenken en negatief redeneren. Een goede en eenvoudige manier om je hoofd leeg te maken, is door fysieke afleiding. Ga bijvoorbeeld sporten, wandelen, tuinieren of dansen om je hoofd leeg te maken.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg