Als starter op de arbeidsmarkt zul je enorm blij zijn wanneer je een baan hebt gevonden. Uiteraard wil jij jezelf bewijzen en werk je hard om te laten zien dat de werkgever de juiste keuze heeft gemaakt. Daarbij moet je wel uitkijken dat je niet te veel hooi op je vork neemt en je gebukt gaat onder de toenemende werkdruk. Werkstress kan dan leiden tot ziekteverzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid. Belangrijk dus dat je de werkstress vermindert en een burn-out voorkomt.
Stress hoeft niet per se slecht te zijn. Gezonde stress kan je namelijk helpen om scherper en meer gefocust te zijn. Maar wanneer de stress te hoog is dan is dat voor zowel jou als de werkgever een slechte zaak. Het leidt namelijk tot ziekteverzuim of zelfs tot arbeidsongeschiktheid.
Zo blijkt uit onderzoek dat de afgelopen vijf jaar het verzuim door stress is toegenomen met 10%. Daarnaast heeft 12% van de werknemers burn-out klachten en ervaart 40% zijn of haar werk als belastend. Het verzuim door stress kost het bedrijfsleven bijna 800 miljoen euro volgens onderzoek van ArboNed.
Helaas lijkt het nog steeds een taboe te zijn om over werkstress te praten. Veel werknemers schamen zich er ook vaak voor. Toch is het belangrijk dat je over werkstress gaat praten om een burn-out te voorkomen. De overheid is dan ook de campagne ‘Check je werkstress’ begonnen om het onderwerp meer bespreekbaar te maken en onder de aandacht te brengen.
Een campagne is uiteraard goed maar het helpt jou niet van je werkstress af. Dat zul je toch zelf in samenwerking met de werkgever moeten oplossen. Zo zijn er een aantal kenmerken om stress te herkennen en tips om je te helpen deze te verminderen.
Het is belangrijk om te weten op welke signalen je bij jezelf - of een collega - moet letten om werkstress te verminderen en een burn-out te voorkomen. Signalen als gejaagd en geïrriteerd gedrag, minder aanpassingsvermogen, vage lichamelijk klachten en vaker ziekmelden voor korte periode zijn tekenen van een te hoge werkdruk.
Maar ook klachten als vermoeidheid, vergeetachtigheid, stemmingswisselingen en verandering in eet- en drinkpatroon zijn tekenen dat je tegen een burn-out aanloopt. Door deze veranderingen al vroeg bij jezelf - of een collega - te herkennen, kun je snel actie ondernemen.
Wanneer je de signalen hebt herkend, is het van belang om te kijken wat nu precies de stress veroorzaakt. Dan pas kan je op zoek gaan dan een geschikte oplossing. De onderstaande tips kunnen je helpen om de werkstress te verminderen.