Solliciteren: de follow-up

Werkgevers ontvangen honderden sollicitaties voor een vacature. Om onder de aandacht van de recruiter te blijven, is het belangrijk dat je tijdens de sollicitatieprocedure aan follow-up doet. Door bijvoorbeeld een bedankmail te sturen na het sollicitatiegesprek. Je onderscheid jezelf gelijk van de andere sollicitanten.

Het wordt door veel sollicitanten nog vergeten: de follow-up. Terwijl het een goede manier is om jezelf te onderscheiden. Tijdens de sollicitatieprocedure is het daarom goed om eens wat van je te laten horen. Waarbij je wel moet uitkijken dat je niet overkomt als een stalker.

Vragen om terugkoppeling

Tijdens de sollicitatieprocedure zijn er enkele momenten waarop je best contact kunt zoeken met de werkgever. Zoals na het versturen van je CV en sollicitatiebrief. Bij de meeste werkgevers ontvang je een automatische mail met de melding dat ze je sollicitatie hebben ontvangen en wanneer je terugkoppeling kunt verwachten.

Wanneer je deze melding niet hebt gekregen en je na een week nog niets hebt vernomen, kun je gerust het bedrijf bellen om te vragen of ze je sollicitatie in goede orde hebben ontvangen en hoe de procedure verder zal verlopen.

Bedankmail na sollicitatiegesprek

Veel sollicitanten denken dat het sollicitatiegesprek is afgelopen zodra ze weer buiten staan. Natuurlijk is dat wel zo, maar ook na het gesprek is het goed om top-off-mind te blijven bij de recruiter. En dat kan bijvoorbeeld door een bedankmail te sturen.

Geef in de mail aan dat je het een prettig gesprek vond en dat je een duidelijk beeld hebt gekregen van de functie en het bedrijf. Benadruk ook nog eens jou geschiktheid. Houd de bedankmail wel kort en zorg er voor dat je deze binnen 24 uur na het sollicitatiegesprek verstuurt.

Vragen naar sollicitatieprocedure

Aan het eind van een sollicitatiegesprek wordt meestal uitgelegd hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt. De recruiter geeft dan aan wanneer zij verwachten jou terugkoppeling te kunnen geven.

Uiteraard wacht je eerst deze deadline af voordat je wat van je laat horen. Maar wanneer de deadline al een paar dagen is verstreken, kun je gerust de recruiter eens bellen om te vragen of er al meer bekend is.

Follow-up na afwijzing

Nadat je de hele sollicitatieprocedure hebt doorlopen, krijg je uiteindelijk het beslissende antwoord: “helaas, maar we hebben gekozen voor een andere kandidaat”. In sommige gevallen gebeurt dit telefonisch en geeft de recruiter meteen uitleg waarom de keuze niet op jou is gevallen.

Maar over het algemeen zul je een standaard e-mail ontvangen. Toch is het goed om te weten waarom de keuze niet op jouw is gevallen. Dit kun je namelijk meenemen in je volgende sollicitatie. En ook al heb je deze baan niet gekregen, toch laat je een indruk achter bij de recruiter voor als er een nieuwe vacature ontstaat.

Lees ook: Het verloop van een sollicitatieprocedure

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg