Videosollicitatie: een innovatieve manier van solliciteren

Solliciteren met een motivatiebrief en CV als reactie op een vacature is aan het veranderen. Een nieuwe manier van solliciteren die in opkomst is, is videosolliciteren. Met deze vorm van solliciteren maak je een video-interview, die een bedrijf helpt bij de eerste selectie van kandidaten.

Door de opkomst van breedband internet, digitale video en instant messaging wordt er steeds meer gebruik gemaakt van communicatie met beeld en geluid via internet. Door de huidige techniek staat videosolliciteren volgens kenners dan ook op doorbreken. Steeds vaker wordt videosolliciteren gebruikt bij de werving en selectie van kandidaten. Rabobank, Rijkswaterstaat, Ahold en de NS maken al gebruik van Webbased Video Interview via CLOOKS.

Wat is videosolliciteren

Videosolliciteren is een innovatieve manier van solliciteren. Naast het opsturen van een motivatiebrief en CV, wordt je dan ook gevraagd een video-interview op te nemen. Zo’n interview bestaat uit een aantal vooraf geselecteerde vragen, die je zowel hoort als in beeld ziet verschijnen.

Vervolgens krijg je de mogelijkheid om via de webcam de vraag binnen een vooraf bepaalde tijdslimiet te beantwoorden. Het resultaat is een video-interview dat door de organisatie op een later tijdstip bekeken kan worden.

Een videosollicitatie vervangt niet het sollicitatiegesprek, maar geeft een goede eerste indruk en doet de eerste selectie. Videosolliciteren is vooral een technisch middel om daadwerkelijk het sollicitatieproces te verbeteren

Jezelf presenteren

Met een videosollicitatie voeg je persoonlijkheid toe aan je sollicitatie. Het grote voordeel van een videosollicitatie is namelijk dat je informatie kunt overbrengen, die je in een brief niet kan uitdragen, zoals uitstraling, persoonlijkheid en communicatieve vaardigheden.

Een nadeel van videosolliciteren is dat je maar één kans hebt om een goede indruk achter te laten. Je mist vooral ook de interactie met je gesprekspartner, waardoor je misschien anders kunt overkomen dan in het echt.

Videosolliciteren is zonder overdrijven best een stap. Niet iedereen vindt het gemakkelijk om zichzelf te presenteren. Een webcam voor je neus kan ook best intimiderend zijn. Het is daarom handig om van tevoren een script te maken. Oefen een paar keer met het script zodat je goed voorbereid een videosollicitatie maakt.

Tips!

Ga jij binnenkort een videosollicitatie maken? Lees dan onderstaande tips zodat je goed voorbereid bent!

  • Durf uniek te zijn! Houd geen standaardpraatje, maar vertel tijdens je videosollicitatie wat jou uniek maakt.
  • Bereid je net zo goed voor als je voor een echt sollicitatiegesprek zou doen.
  • Zorg voor een 'rustig plaatje' dat niet afleidt.
  • Een videosollicitatie is een perfecte aanvulling op een open sollicitatie: doen!
  • Kijk ook op de website van CLOOKS.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg