Stappenplan voor je droombaan

Een droombaan krijg je niet in je schoot geworpen. Je moet er hard voor werken en vele kleine stappen voor nemen. Maar als je dan eenmaal je droombaan hebt gevonden, dan mag jij jezelf gelukkig prijzen. Helemaal als je de baan ook weet te bemachtigen.

Helaas vind lang niet iedereen zijn of haar droombaan. Terwijl een droombaan werk is dat bij je past. Werk waarvan je kracht en energie krijgt, waardoor je je werkplezier verhoogt en je verder ontwikkelt en groeit. En uiteindelijk leidt tot (nog) betere resultaten. Dus, vind ook jouw droombaan!

Begin met een plan

Je weet al goed wat je sterke punten zijn, waar je talenten liggen en wat je passie is. Maar niet hoe je deze omzet in een droombaan. Begin daarom je zoektocht met het maken van een goed en duidelijk stappenplan. Zorg er daarnaast voor dat je beschikt over veel doorzettingsvermogen dan vind ook jij je droombaan!

Stap 1: Concretiseer je droombaan

Je begint je stappenplan met het helder krijgen van wat jouw droombaan precies is. Wat zijn je werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Maar ook met wie werk je samen, welk bedrijfscultuur past bij je en hoeveel uur wil je werken.

Beschrijf zo concreet mogelijk wat je wilt. Het helpt daarbij om je droombaan te visualiseren of er met anderen over te praten. Zie voor je hoe jouw werkdag eruit zou zien. Pas als je duidelijk weet wat jij wilt, kun je namelijk op zoek gaan naar jouw droombaan.

Stap 2: Inventariseer of je alles in huis hebt

Wanneer je duidelijk voor ogen hebt naar wat voor een droombaan je op zoek bent, is het belangrijk om na te gaan of je daarvoor alles in huis hebt. Beschik je over de benodigde kennis en vaardigheden om de baan te kunnen uitvoeren?

Zo niet, dan hoeft dit niet te betekenen dat het je droombaan in de weg staat. Je kunt namelijk altijd een opleiding, training of cursus volgen. Bekijk ook of het nodig is om bepaalde ervaring op te doen door bijvoorbeeld een stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen.

Stap 3: Waar vind je jouw droombaan

De volgende stap is de zoektocht naar je droombaan. Om te voorkomen dat je in het wilde weg gaat zoeken, zul je goed moeten bedenken waar jij relevante vacatures kunt vinden. Bijvoorbeeld in welke branche(s) zou jij je droombaan kunnen vinden? Vind je de baan in Nederland of in het buitenland? Bij een groot of klein bedrijf?

Ook hierbij helpt het om met vrienden, familie en studiegenoten te praten. Maar vooral ook met mensen die op dit moment jouw droombaan uitoefenen. Je kunt bijvoorbeeld via LinkedIn met deze mensen in contact komen.

Stap 4: Welk oriëntatiekanaal zet je in

Voor je zoektocht naar je droombaan is het belangrijk om te bepalen welk oriëntatiekanaal je gaat inzetten. Dit kunnen overigens meerdere kanalen zijn. Ga je zoeken via vacaturesites of social media? Zet je je netwerk in of een werving- en selectiebureau?

Stap 5: Droombaan gevonden! En nu?

Je hebt de vacature van je droombaan gevonden! En nu? In ieder geval niet halsoverkop een sollicitatie eruit sturen. In je enthousiasme wil je misschien te snel gaan en stuur je een sollicitatie eruit waarin je niet goed uit de verf komt. Neem dus even de tijd om je goed voor te bereiden.

Schrijf een sollicitatiebrief en CV die helemaal is toegespitst op jouw droomvacature. Een goede voorbereiding is namelijk toch echt het halve werk. Hoe cliché het ook mag klikken, toch zit er een kern van waarheid in. Recruiters merken namelijk snel genoeg of jij je wel of niet goed hebt verdiept in het bedrijf en de functie.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg