Vind de baan die bij jou past!

Wil jij niet langer met tegenzin naar je werk en ben je moe gestreden van het eindeloos solliciteren zonder enig resultaat? Otteline Asselbergs van Young People Coaching schreef het boek "Hoe vind ik de baan die bij mij past?". Aan de hand van praktische oefeningen helpt dit boek jou er achter komen welke baan echt bij je past.

Zo vind ook jij de baan die bij jou past

Young Professionals hebben vaak moeite met hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Zo ook Rob. Rob was van jongs af aan overal ingerold, zijn studie Bedrijfskunde koos hij omdat zijn vrienden dat gingen studeren en ook zijn banen waren meer op toeval dan op een bewuste keuze gebaseerd. Nadat Rob in korte tijd weer van baan was veranderd en ook deze baan hét niet bleek te zijn, begon er iets te knagen. Hij kon niet langer ontkennen dat hij vaak met tegenzin naar zijn werk ging. Door na een werkdag snel de knop om te zetten hield Rob het nog een tijdje vol.

Toen hij 34 werd, besloot hij dat het zo niet langer kon. Hij wilde niet de rest van zijn loopbaan maar wat aan rommelen. Zijn leidinggevende was weliswaar zeer tevreden over hem en bood hem zelfs een vast contract aan. Rob wilde echter maar één ding: een baan waar hij met plezier naar toe kon gaan. Rob raapte zijn moed bij elkaar en besloot contact op te nemen met een loopbaancoach, hij wendde zich tot Young People Coaching, gespecialiseerd in loopbaancoaching van twintigers en dertigers.

Een loopbaancoachingstraject

Tijdens het kennismakingsgesprek legde ik Rob uit dat veel Young Professionals worstelen met het vinden van een baan die bij ze past omdat ze onvoldoende stil staan bij wat belangrijk voor hen is in een baan. Zodra je weet wat je drijft in je werk, waar je goed in bent, en wat je leuk vindt is de stap naar het vinden van een baan die bij jou past vele malen sneller gemaakt.

Persoonlijk profiel

Rob besloot een loopbaancoachingstraject in te gaan. Samen gingen wij aan de slag met het samenstellen van zijn persoonlijke profiel. Door aan de hand van oefeningen antwoord te geven op de centrale vragen: "wie ben ik", "wat kan ik" en "wat wil ik", bezat hij uiteindelijk een compleet overzicht met diverse aspecten die belangrijk voor hem zijn in een toekomstige baan. Hiermee had Rob voor het eerst een duidelijk beeld van wat hij eigenlijk wilde en kon hij zich gericht gaan oriënteren.

Arbeidsmarktonderzoek

Ik begeleidde Rob bij zijn arbeidsmarktonderzoek. Hij deed deskresearch en onderzocht diverse branches en bedrijven en nam een kijkje in de keuken bij verschillende organisaties door oriënterende gesprekken te voeren. Zo kwam Rob er gaandeweg achter wat soort branche en bedrijf het beste bij hem past, maar dat niet alleen, hij vond ook een functie die hem op het lijf geschreven is.

Rob hoefde door zijn arbeidsmarktonderzoek geen talloze sollicitatiebrieven meer te versturen, maar kon direct contact opnemen met de persoon die hij eerder al in een oriënterend gesprek gesproken had. Rob had een goede indruk achter gelaten, er werd een goed woordje voor hem gedaan en hij kon na een aantal sollicitatiegesprekken aan de slag in een functie die het helemaal voor hem is.

Wil jij ook net als Rob niet langer met tegenzin naar je werk gaan? Ben je moe gestreden van het eindeloos solliciteren zonder enig resultaat? Wil jij ook een baan vinden die bij jou past?

Wat Rob kan, kun jij ook!

1. Werk aan jouw persoonlijke profiel

Beantwoord jouw "wie ben ik", "wat kan ik" en "wat wil ik"-vraag door stil te staan bij voor jouw belangrijke waarden, je drijfveren en belangrijkste karaktereigenschappen. Breng je talentencompetenties en belangrijkste vaardigheden in kaart en sta tot slot stil bij wat jij leuk vindt in de meest brede zin van het woord. Bekijk wat je in vrije tijd en vroeger als klein kind al leuk vond om te doen, dit zegt vaak veel over jouw huidige interesses.

Zodra je persoonlijke profiel gereed is bezit je een profiel waaraan jij potentieel interessante banen kunt toetsen. Je vraagt je niet langer af of jij kan voldoen aan de vereisten in de vacature, maar stelt jezelf centraal en bekijkt of de vacature overeenkomt met jouw persoonlijke voorkeuren.

2. Doe arbeidsmarktonderzoek

Weten wat je wilt in een baan is één ding, daarmee ben je er echter nog niet. Veel Young Professionals die ik spreek zijn huiverig om hun netwerk in te zetten bij het vinden van een baan. Zonde, want nog altijd worden drie van de vier vacatures via netwerken vervuld. Ga maar na, op het moment dat iemand promotie maakt of vertrekt, dan zijn de eerste die daar van op de hoogte zijn, de direct betrokkenen, pas in tweede instantie wordt Human Resources ingeschakeld, die na een aantal weken een sollicitatieprocedure in gang zet. Op het moment dat jij reeds voor de officiële sollicitatieprocedure gestart is al op de hoogte bent van de vacature, beter nog al een gesprek hebt gehad, is de kans groot dat er helemaal geen sollicitatieprocedure gestart wordt, maar jij de baan krijgt.

Kortom, werk aan jouw persoonlijke profiel en weet wat jij zoekt in een baan en kies niet willekeurig voor een bepaalde functie en bedrijf, maar onderzoek eerst of het werk ook wel echt bij jou past. Dan zal ook jij een baan vinden die bij jou past!

Ook jij kunt de baan vinden die bij jou past

Wil je hulp bij het vinden van jouw droombaan? Ik begeleid je graag in een persoonlijk loopbaantraject, maar je kunt ook zelf aan de slag met mijn loopbaanboek ‘Hoe vind ik de baan die bij mij past?’ waarin je aan de hand van praktische oefeningen stapsgewijs begeleid wordt bij het vinden van je droombaan. Dit boek is voor € 21,95 incl. verzendkosten te koop via Young People Coaching.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg