Het nieuwe solliciteren gaat steeds vaker online, waardoor het papieren CV langzaam maar zeker zijn waarde verliest. Jouw capaciteiten worden gemeten in een online test en je referentie op LinkedIn is belangrijker dan de naam van je oude baas op je CV. Als topcijfers en sterke werkervaring straks geen directe invloed meer hebben op jouw sollicitatiekansen, hoe zorg je dan dat je opvalt?
Het is voor een recruiter geen zware taak meer om iemand te vinden die over de juiste kennis beschikt. Een simpele search op LinkedIn vindt werkzoekende met de juiste skills al voor hem. Tussen al die sollicitanten het passende karakter vinden is nu de grootste uitdaging. En daar komt hij door het lezen van een CV niet zo ver mee… Kan jij goed in een team werken, ben je probleemoplossend, creatief en hoe snel verwerk jij informatie? Jouw sterke punten geef je natuurlijk weer in je CV, maar ze opschrijven bewijst nog niks. Probeer het eens op een van onderstaande creatieve manieren!
Mensen in het creatieve vak hebben (als het goed is) allang de voordelen van social media ontdekt. Door het grote bereik en snelle deelbaarheid, vergroot je binnen no-time de bekendheid van jou en je werk. Maar met social media verhoog je niet alleen je online zichtbaarheid en vindbaarheid, maar door slim gebruik te maken van de platformen geef je ook je karakter weer.
Op LinkedIn kunnen jouw (oud) collega’s een aanbeveling schrijven. Hoe zij jou omschrijven zegt veel over wie je bent. Vraag dus zeker goede collega’s om een review, maar denk bijvoorbeeld ook aan medestudenten, leden van een projectgroep, etc. Maar zorg ook zeker dat je andere social media platformen ‘sollicitatieproof’ zijn. Lees hier meer over de enthousiastmakers op en afknappers op social media.
Een persoonlijke ontmoeten is de meest effectieve manier om een beeld van jouw karakter te vormen. Maar het kan nog wel eens lastig zijn om een moment te vinden waarop zowel jij als de recruiter op dezelfde plek kunnen zijn. Skype wordt dan ook steeds vaker gebruikt voor een eerste gesprek. Fijn, dat scheelt je weer een hoop reizen!
Een sollicitatiegesprek via Skype vraagt echter wel om een andere voorbereiding. Natuurlijk moet je zorgen dat je alle aan alle technische voorwaarden hebt gedacht: is de webcam juist aangesloten, heb je een ingebouwde microfoon en werkt die ook? Maar denk ook aan de compositie. Skype werkt prima vanaf een telefoon, maar dat betekent wel dat je hem het hele gesprek op de juiste hoogte moet houden zodat je geen vreemd onderkinbeeld krijgt. Zorg ook dat de achtergrond van jouw Skypebeeld netjes en rustig is, zodat het niet teveel afleid. Vergeet tenslotte niet dat je zichtbaar bent en kleed je zoals je dat zou doen op een persoonlijk gesprek.
Een eigen website of webpagina kan een sterke tool zijn waarmee je opvalt tussen andere kandidaten. Ook geeft het je de kans om precies dat wat je wil laten zien tentoon te stellen. Kies voor een mooie vormgeving en kleuren die bij jou passen, je zit niet vast aan een format! De minder technische mensen kunnen gebruik maken van tools als blogger.com of vizualize.me. Hier vind je nog meer handige tools.
Een video CV of een sollicitatiefilmpje geeft je de ruimte om meer te zeggen dan je in een papieren versie zou kunnen. Maar het geeft je ook gelijk een kans om te laten zien wie je bent. Denk goed na over wat je zegt en maak het niet te lang. Gebruik hierbij bijvoorbeeld de Pitch technieken. Zorg ook voor een visueel aantrekkelijke omgeving en denk na over jouw uiterlijke verzorging en lichaamstaal.
Bron: nrc carrière, the guardian