5 Sollicitatiemythen ontrafeld

Iedereen die bezig is met solliciteren kent ze wel: sollicitatiemythen over wat wel en wat niet kan. Mag je je nooit kwetsbaar opstellen tijdens een sollicitatiegesprek? Klopt het dat recruiters na het lezen van een CV de social media van de sollicitant bekijken? Om hier meer duidelijkheid over te geven, hebben wij deze en een aantal andere sollicitatiemythen onderzocht.

1: Na het lezen van je CV gaat de recruiter je social media bekijken

Het is inmiddels de norm dat recruiters de social media van sollicitanten bekijken. Je hoeft er echter niet vanuit te gaan dat zij na het lezen van je curriculum vitae dit direct doen. Doorgaans zijn er tientallen reacties op een vacature en het kost simpelweg te veel tijd om alle social media te onderzoeken. De kans dat zij uitgebreid jouw social media bekijken groeit daarentegen wel naarmate je verder komt binnen het sollicitatietraject. Het is vandaar aan te raden om tijdens het solliciteren jouw social media altijd representatief en professioneel te houden. Lees dit artikel als je benieuwd bent hoe recruiters social media gebruiken.

2: De best gekwalificeerde kandidaat krijgt altijd de baan

Alhoewel kandidaten met de best passende kwalificaties een voordeel hebben, worden zij niet altijd gekozen voor de functie. Het is doorgaans zo dat de sollicitant die zichzelf het best verkoopt de functie krijgt. Wil je meer informatie over het ‘verkopen’ van jezelf? Lees dan het artikel overtuigend argumenteren tijdens het sollicitatiegesprek.

3: Probeer een persoonlijke relatie met de recruiter op te bouwen

Het komt natuurlijk voor dat het tijdens een gesprek klikt met een recruiter, in deze gevallen is er niets mis met het aangaan van een persoonlijke relatie. De meeste recruiters zullen het echter merken wanneer jij een persoonlijke relatie probeert te forceren. Omdat sollicitatiegesprekken zakelijk zijn, zullen recruiters dit als onprofessioneel ervaren. Je moet de recruiter zien te overtuigen en niet zijn vriend willen worden. Wil je tijdens een gesprek geen slechte indruk achterlaten? Lees dan deze 10 sollicitatieblunders om te vermijden.

4: Stel je nooit kwetsbaar op tijdens een sollicitatiegesprek

Er is niets mis met jezelf kwetsbaar opstellen. iedereen heeft sterke en minder sterke punten, deze hoef je tijdens een sollicitatiegesprek niet te verzwijgen. Vaak gebeurt het dat recruiters juist vragen naar je zwakke punten. In dit geval is het wel belangrijk échte zwakke punten te noemen. Veel sollicitanten vertellen generieke ‘positieve’ zwakken punten zoals: ‘Ik kan soms teveel opgaan in mijn werk.’ Recruiters hebben dit soort punten al vele malen gehoord en het geeft hen vaak een nare nasmaak.

5: Wanneer er wordt gevraagd waar je over 5 jaar wilt staan, peilen recruiters je ambitie.

Deze interpretatie van de vraag is niet juist. Doorgaans wil een recruiter horen dat je de functie voor een langere tijd wil uitvoeren. Wil je toch blijk geven van jouw ambitie is het aan te raden om te laten weten dat je binnen het bedrijf graag wilt doorgroeien.

 

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg