4 invloedrijke sollicitatietrends

Net als de meeste aspecten van ons leven is ook solliciteren gevoelig voor trends. Zo komt het tegenwoordig steeds vaker voor dat er wordt gevraagd om een foto aan je cv toe te voegen, terwijl dit vroeger amper gebeurde. Om je meer inzicht te geven in de laatste sollicitatietrends, is dit artikel wellicht iets voor jou. Hierin beschrijven wij vier invloedrijke trends en hoe je hier je voordeel mee kan doen.

Vaardigheden en competenties worden steeds belangrijker op je cv

Wanneer je solliciteert op een functie, is het gevraagde diploma natuurlijk belangrijk. Er is echter wel een toenemende acceptatie van medewerkers die worden aangenomen vanwege specifieke vaardigheden. Zo is er bijvoorbeeld in de ICT-sector een groeiend besef dat de vaardigheden van een programmeur minstens even belangrijk zijn als zijn of haar opleiding.

Om deze trend te benutten, is het aan te raden jezelf constant te blijven ontwikkelen door middel van workshops en (online) cursussen. Hiermee zorg je dat niet alleen je opleiding, maar ook je vaardigheden aantrekkelijk zijn voor recruiters. Lees solliciteren 3.0: het competentie CV voor meer informatie over deze trend.

LinkedIn krijgt een steeds grote rol binnen het sollicitatieproces

Social media en specifiek LinkedIn zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het professionele leven. Het overgrote gedeelte van werkend Nederland maakt hier namelijk gebruik van. De rol van LinkedIn binnen het sollicitatieproces zal de komende tijd dan ook blijven groeien.

Als sollicitant is het essentieel om LinkedIn effectief in te zetten. Dit doe je onder andere door je cv te verwerken in je profiel. Belangrijker nog is dat je profiel goed vindbaar is. Blijf daarom constant je LinkedIn netwerk uitbreiden door connecties toe te voegen. Want hoe groter je netwerk is, des te makkelijker je profiel door recruiters te vinden is. Lees deze 12 tips voor een sollicitatieproof LinkedIn-profiel om jouw profiel effectief in te zetten.

Toenemende vraag naar in-house recruiters

Waar vroeger vooral externe bedrijven werden ingehuurd om medewerkers te werven, gaan organisaties nu zelf op zoek. Steeds vaker zijn bedrijven van mening dat in-house recruiters het bedrijf en de cultuur beter kennen en daardoor beter matchende kandidaten kunnen vinden. Dit is vooral te merken aan de toenemende vraag naar recruiters en ander HR personeel.

Vooral voor sollicitanten die het spannend vinden om met een onbekende recruiter te spreken is deze trend interessant. In-house recruiters zijn namelijk te vinden op de website van het bedrijf. Hierdoor kan je informatie over hen vinden, waardoor je een beeld krijgt van de recruiter met wie je in gesprek gaat en zodoende minder spanning tijdens de kennismaking zal ervaren.

Gebruik van video's wordt normaal

De meeste sollicitanten zullen het ongetwijfeld gemerkt hebben: camera’s hebben een groeiende invloed op het solliciteren. Steeds meer bedrijven vragen om het sturen van een video-cv of een introductie pitch. Ook worden er steeds vaker hele sollicitatiegesprekken via de webcam uitgevoerd.

Doordat dit een redelijk nieuwe ontwikkeling binnen het solliciteren is, kunnen ondernemende sollicitanten hier gebruik van maken. Sollicitanten kunnen zich namelijk onderscheiden met sterke en goedverzorgde video’s. Ga er dan ook vanuit dat je vroeg of laat video’s moet inzetten tijdens het solliciteren. Zorg dat je een telefoon met een goede kwaliteit camera of webcam hebt en verdiep je in het gebruik hiervan. Via internet zijn er talloze websites te vinden met tips en tutorials over het maken van video’s. Wil jij gaan solliciteren met video’s? Lees dan hier verder: videosollicitatie: een innovatieve manier van solliciteren.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg