Solliciteren tijdens de feestmaand

Het is weer zover, de gezellige feestdagen van december zijn begonnen. Door alle drukte die de maand met zich meebrengt en de veronderstelling dat solliciteren nu toch weinig nut heeft, nemen veel werkzoekende een ‘sollicitatiebreak’. Dit is een gemiste kans. Ook in de laatste maand van het jaar zijn bedrijven op zoek naar nieuw personeel. In dit artikel beschrijven we de invloed van de feestmaand op solliciteren en geven we een aantal tips hoe je hier je voordeel mee kan doen.

Minder medesollicitanten

Doordat veel werkzoekende een ‘sollicitatiebreak’ inlassen, zullen er minder reacties op vacatures komen. Er is een grote kans dat dit ook gebeurt bij de vacature waar jij op reageert. Vanzelfsprekend maakt dit het voor jou nog makkelijker om op te vallen met een sollicitatiebrief die eruit springt.

Recruiters hebben meer tijd

Doordat de stapels ingezonden CV’s en sollicitatiebrieven tijdens de feestdagen kleiner zijn dan normaal, hebben recruiters meer tijd om deze goed door te nemen. Alle extra aandacht en tijd die je in deze documententen stopt, zullen dus beter beloond worden. Ook is er doorgaans tijd voor langere sollicitatiegesprekken, waardoor je jezelf effectiever kunt ‘verkopen’ aan de recruiter.

Netwerkmaand

Het is inmiddels bekend dat de meeste vacatures via het eigen netwerk worden ingevuld. Effectief netwerken is dan ook essentieel voor een succesvolle carrière. Door de vele kerstborrels, nieuwjaarsborrels en andere gelegenheden is december bij uitstek de maand waarin je jouw netwerk kan uitbreiden. Maak hier gebruik van en ga als introducé mee naar borrels van personen uit je netwerk.

Nieuw budget

In januari is er bij de meeste organisaties weer ruimte in het budget voor nieuwe collega’s. Vooral met betrekking tot open sollicitaties is dit een pluspunt. Met dit in het achterhoofd hoeven Recruiters zich geen zorgen te maken over het budget en zullen zij je sneller aannemen wanneer je een aanwinst voor de organisatie bent.

Tijdelijk werk

In december nemen veel werknemers extra vrije dagen op of gaan met vakantie. Veel bedrijven komen hierdoor handen te kort en huren op projectbasis extra personeel in. Daarnaast ontstaan er door de grote drukte in de horeca en detailhandel vaak veel tijdelijke banen. December is vandaar een uitstekende maand om wat bij te verdienen.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg