3 Do’s van solliciteren in 2020

Het is bijna 2020. Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Dat betekent dat er voor sollicitanten natuurlijk ook nieuwe kansen zijn. In januari beginnen bedrijven weer volop te zoeken naar nieuwe personeel, waar je als sollicitant uiteraard goed gebruik van kan maken. Is één van je goede voornemens voor 2020 het vinden van je droombaan? Pas dan vóór je gaat solliciteren de volgende do’s van solliciteren toe.

Do: Smartphoneproof solliciteren

De smartphone krijgt een steeds grotere rol in de sollicitatieprocedure. In 2020 zal deze rol alleen maar groter worden. Sollicitanten worden steeds vaker gevraagd om te solliciteren via Whatsapp en recruiters zullen steeds vaker CV’s en sollicitatiebrieven op hun mobiel openen.

Het wordt dit jaar belangrijker dan ooit om je smartphone sollicitatieproof te maken. Zorg er altijd voor dat je foto en statusomschrijving representatief zijn. Dit geldt niet alleen voor de dag waarop je solliciteert, maar ook de weken daarna. Er is namelijk een grote kans dat recruiters ook na het sollicitatiegesprek je Whatsapp profiel bekijken. Wanneer zij dan ineens een feestfoto van je zien, zullen zij daar mogelijk een conclusie aan verbinden.

Ook is het aan te raden je curriculum vitae en je sollicitatiebrief of motivatiebrief als PDF-bestand te versturen. Hierdoor zorg je ervoor dat, ongeacht het platform dat recruiters gebruiken, je brieven er altijd hetzelfde uitzien.

Do: Gebruik video

Net als het solliciteren via smartphones wordt het het komende jaar steeds gebruikelijker om video’s in te zetten. Voor recruiters is het een perfecte manier om voorafgaand aan het sollicitatiegesprek een beeld te krijgen van de persoon achter de sollicitatie. Ondanks dat ‘videosolliciteren’ steeds breder geaccepteerd wordt gebruiken nog te weinig sollicitanten deze mogelijkheid. Dit geeft ondernemende sollicitanten een gemakkelijke manier om zich te onderscheiden van hun medesollicitanten.

Tenzij er bij een vacature een specifieke beschrijving voor een video staat, is het verstandig om je video als een toevoeging op je CV te zien. Het is niet de bedoeling dat je jouw gehele carrière vertelt, deze kunnen recruiters immers in je CV lezen. Het is de bedoeling dat je binnen een minuut kan laten zien wie je bent. Vertel waarom je graag bij het bedrijf wil werken en waarom juist jij geschikt bent voor de functie. Denk daarbij altijd aan de achtergrond van je video. Zorg ervoor dat deze altijd opgeruimd en representatief is. Lees ook dit artikel als je gebruik wil maken van video’s bij het solliciteren.

Do: LinkedIn Updaten

De afgelopen jaren hebben social media en LinkedIn een steeds grotere rol gekregen binnen het solliciteren. Door de veranderende arbeidsmarkt zal deze rol meer en meer gaan veranderen. De afgelopen jaren hebben recruiters LinkedIn vooral gebruikt om meer inzicht te krijgen in de persoon achter de sollicitatiebrief. De aankomende jaren zal het steeds vaker voorkomen dat recruiters LinkedIn gebruiken om naar nieuwe medewerkers te zoeken. Het is dus belangrijker dan ooit om met een representatief profiel op LinkedIn actief te zijn.

Wil je gebruik maken van deze ontwikkeling? Dan is het nu tijd om een profiel aan te maken of up te daten. Loop alle elementen van je profiel na. Is de informatie nog relevant? Heb je bijvoorbeeld het afgelopen jaar veranderingen in je carrière gerealiseerd, pas je profiel daar dan op aan. Heb je onlangs nieuwe personen ontmoet? Voeg deze dan toe aan je netwerk. Vergeet daarnaast niet om te kijken of je foto (nog wel) representatief is. En zorg er ten slotte voor dat het de bezoekers van je profiel binnen enkele seconden duidelijk is dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging!

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg