Assessment

Als je op zoek bent naar een (nieuwe) baan, dan is de kans groot dat je met een sterke brief en een of twee succesvolle gesprekken nog geen contract aangeboden krijgt. Een assessment wordt namelijk steeds vaker gebruikt voor het selecteren van nieuw personeel. Maar wat kan je tijdens zo’n test verwachten en hoe bereid jij je hierop voor?

Tijdens een assessment worden jouw kwaliteiten, persoonlijkheid en vaardigheden gemeten. Zo kan een werkgever goed beoordelen of jij in de functie past. Het is een prijzige methode die vaak gebruikt wordt voor het selecteren van kandidaten voor veeleisende functies of traineeships. Word jij uitgenodigd voor een assessment? Dan hoef je de kosten niet zelf te betalen.

Opbouw van een assessment

Er is geen vast stramien voor een assessment. Het verschilt per bedrijf en functie waarop je getest wordt en op welke manier. Hieronder vind je de meest voorkomende onderdelen.

Interview

Een interview is onderdeel van bijna elk assessment. Dit interview kan afgenomen worden door een psycholoog of een HR-medewerker. Het verschil met een sollicitatiegesprek is dat er dieper ingegaan wordt op jouw persoonlijkheid en niet zozeer op kennis of werkervaring. Tijdens deze test worden je vragen gesteld of stellingen gegeven. Hou er rekening mee dat dit best een lastig onderdeel kan zijn.

Voorbereiding

Voor een interview is het belangrijk dat je jouw persoonlijke sterke en zwakke punten duidelijk in kaart hebt. Maak hiervoor bijvoorbeeld een SWOT-analyse en bespreek jouw sterktes en zwaktes met vrienden of collega’s.

In het geval dat je stellingen of meningen voorgelegd worden, is het belangrijk om te weten waar jij voor staat. Ga eens na waarom jij de keuzes maakt die je maakt, vooral op professioneel gebied.

Er bestaan ook veel boeken over psychologische tests. Hierover lezen kan een goede voorbereiding zijn, vooral omdat je zo beter weet wat je kan verwachten.

IQ test

Een IQ test of intelligentietest is bijna altijd onderdeel van een assessment. Deze is meestal onderverdeeld in onderdelen als taal, rekenen, logica en ruimtelijk inzicht.

Voorbereiding

Een IQ test kan je heel gemakkelijk oefenen. Zoek online naar een aantal tests en doe er zoveel mogelijk. Als het goed is zie je jouw resultaten langzaamaan verbeteren. Verwacht je ook testen in taal en rekenen? Pak dan je oude schoolboeken erbij en zoek nog even op hoe het zat met de taal- en rekenregels.

Rollenspel

Tijdens een rollenspel worden situaties gesimuleerd die je tegen zou kunnen komen in de functie waar je op solliciteert. Bijvoorbeeld een verkoopgesprek voor een salesfunctie een managementgesprek voor een leidinggevende functie. Als je veel advies moet geven of vaak gaat presenteren in de functie, kan je erop rekenen dat je dit ook zal doen in je assessment.

Voor het rollenspel krijg je meestal een schets van de situatie die je na gaat bootsen en een paar minuten om je voor te bereiden.

Voorbereiding

Denk voor het assessment goed na over wat voor een rollenspel je zou kunnen verwachten. Kijk hiervoor naar de belangrijkste elementen van de functie. Als je een inschatting hebt gemaakt van wat je kan verwachten, kan je het rollenspel voorbereiden. Vraag hiervoor bijvoorbeeld iemand anders om samen met jou een verkoopgesprek te voeren of een situatie na te bootsen waarbij jij de leidinggevende bent.

Meestal krijg je een aantal dagen voor het assessment te horen wat er precies gaat gebeuren. Dit geeft je een idee van welke onderdelen jij kan verwachten en wat je voor moet bereiden. Let erop dat je tijdens de testen jezelf blijft, want anders val je gegarandeerd door de mand.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg