Hoe stel je een CV op met weinig werkervaring op?

Als starter op de arbeidsmarkt heb je nog niet veel werkervaring. Het schrijven van een curriculum vitae kan dan extra moeilijk zijn. Hoe zorg je er dan toch voor dat je voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd? Door goed te kijken welke kennis en ervaringen je hebt gedaan tijdens en naast je opleiding, die relevant zijn voor de vacature waarop je solliciteert. Dan ontdek je dat je over meer ervaring beschikt dan je denkt.

CV CHECK

Als starter heb je vaak nog niet zo veel (werk)ervaring. Toch beschik je over meer kennis en ervaring dan je denkt. Door op een rijtje te zetten wat je allemaal tijdens en naast je studie hebt gedaan, kun je tijdens het solliciteren nog beter je sterke punten naar voren brengen.

Overzicht werkervaring

Voordat je begint met het maken van je curriculum vitae, verzamel je eerst alle informatie die je daarvoor nodig hebt. Kijk daarvoor goed naar de vacaturetekst om te ontdekken welke kennis en ervaring er gevraagd worden.

  • Opleidingen: maak een lijst met de opleidingen die je hebt gevolgd met daarbij de gekozen studierichting en welke hogeschool of universiteit. Denk ook aan trainingen en cursussen die je hebt gevolgd en relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.
  • Banen: vervolgens maak je een overzicht van werkgevers waar je hebt gewerkt. Noteer daarbij de functies die je hebt bekleed en wat je werkzaamheden waren. Som niet alleen banen op, maar ook stages en vakantie- en bijbanen. Ook hierbij alleen de banen benoemen die relevant zijn voor de functie.
  • Activiteiten: als laatste maak je een opsomming van nevenactiviteiten die je hebt gedaan of nog steeds doet. Denk hierbij aan bestuursfunctie, verenigingen, vrijwilligerswerk en sport.

Door bovenstaande overzichten te maken, kom je erachter dat je waarschijnlijk toch over meer ervaring beschikt dan je in eerste instantie dacht. Bij alle drie de overzichten kun je ook aangeven welke vaardigheden je hebt gebruikt of geleerd tijdens de uitoefening.

CV-format

Vervolgens moet alle informatie in een CV-format gegoten worden. Nu kun je kiezen voor bijvoorbeeld het chronologisch CV of het competentie CV (ook wel vaardigheden CV genoemd). Kies het soort CV dat het beste bij jou past. Heb je nog niet veel werkervaring? Dan kun je beter voor een competentie CV kiezen.

Denk ook na over de lay-out. Afhankelijk van het soort CV en in welke branche je solliciteert, kun je bepalen hoe je je CV gaat vormgeven. Zorg voor voldoende witruimte en maak veel gebruik van opsommingen. Kortom, maak het de recruiter zo gemakkelijk mogelijk om voor jou te kiezen en je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg