Zo zorg je dat je CV wél opgemerkt wordt

Expert aan het woord: Carlien Laarman, oprichter van CVopmaken.nl deelt haar tips om je CV te verbeteren. Deze keer: 5 tips om te zorgen dat je CV wel opgemerkt wordt.

CV CHECK

“Per vacature komen er steeds meer CV’s binnen: opgemerkt worden is dus belangrijker dan ooit. Hoe zorg je er nou voor dat jouw CV er uit springt? In dit artikel geef ik concrete tips, die je meteen toe kunt passen."

1. Zorg voor een ‘haakje’

Recruiters spreken jaarlijks veel werkzoekenden en ervaren veel overlap in de skills, educatie en ervaring van sollicitanten. In gesprekken zijn zij dan ook juist op zoek naar een interessant ‘haakje’. Wat bedoel ik met een haakje? Bijv. een cursus Chinees, een interessant scriptieonderwerp of een vrijwilligersactiviteit. Waarom? Zodat zij hierover met je in gesprek kunnen gaan én je na het gesprek ook onthouden (‘Ik heb vandaag iemand gesproken die solliciteerde voor een accountantsfunctie, maar ook Chinees kon’). En onthouden worden, dát is precies waar we naar op zoek zijn!

2. Verzin geen ervaring

De grootste fout in CV’s: liegen over je ervaring. Zorg dat je altijd eerlijk bent en wees zo concreet mogelijk. Heb je weinig ervaring? Probeer dan niet de ervaring die je wel hebt zo uitgebreid mogelijk te beschrijven maar kijk welke andere ervaringen je hebt opgedaan die wél relevant zijn voor je CV - en schrijf die dan ook zo concreet mogelijk op.

3. Maak je CV scanbaar

Het is belangrijk dat je tekst overzichtelijk en gestructureerd is.

Voorbeeld

Kassamedewerker Albert Heijn
2011-2013
Beschrijving activiteiten: scannen van artikelen van klanten

Kassamedewerker Albert Heijn
2011-2013
Beschrijving activiteiten: scannen van artikelen van klanten

Geef structuur aan je teksten, door bepaalde delen bijvoorbeeld dik- of schuingedrukt te maken. Voer dit consistent in al je functies door - dit geeft overzicht en maakt je ervaring scanbaar. En zeker in een tijd waarin recruiters enkele seconden hebben om je CV te bekijken is dit van enorm belang!

4. Vermijd Word-templates

Word is een prima tekstverwerker en richt zich met name op teksten zo goed en duidelijk mogelijk overbrengen. Je leest het al; tekstverwerker en dus geen ontwerpprogramma. Binnen Word zijn er enkele voorgedefinieerde templates, welke veelal ten onrechte voor CV’s worden gebruikt. Dit is het moment om je te onderscheiden - zorg dan ook dat je CV er qua vormgeving uitspringt!

Zelf gebruiken wij het programma InDesign om CV’s vorm te geven, welke wij voor de klant uiteindelijk naar Word exporteren zodat zij wel in de toekomst zelf hun inhoud kunnen aanpassen.

5. Wees voorzichtig met kleur

Kleur kan een enorm versterkend effect hebben op je CV, maar het is van belang dit spaarzaam te gebruiken. Met je CV wil je vooral duidelijk laten zien wie je bent, dus maak het niet te bont! En, bedenk dat witruimte je CV leesbaarder maakt - gebruik dit in je voordeel. Onze tip: kies twee of drie kleuren, maar gebruik deze spaarzaam. Bekijk bijvoorbeeld een van onze voorbeelden - waar kleur versterkend maar spaarzaam is ingezet.

Over Carlien

Carlien Laarman is oprichter van CVopmaken.nl - een online dienst die binnen 2 werkdagen je CV optimaliseert, structureert, check en perfect vormgeeft. Het is de missie van CVopmaken.nl zoveel mogelijk mensen aan werk te helpen. Bekijk de website hier.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg