Welk lettertype past bij jouw CV?

Een lettertype kiezen voor je CV, een moeilijke opgave. Er zijn honderden lettertypes beschikbaar, elk met eigen sterke en zwakke eigenschappen. Hoe maak je dan een goede keus? CV-vormgevingsexpert Carlien Laarman, oprichter van CVopmaken.nl, geeft uitleg en tips om je keuze makkelijker te maken!

Schreef of schreefloos?

Binnen de typografie (het mooie woord voor de leer van lettertypes) is het meest belangrijke onderscheid te maken tussen lettertypes met schreef en de zogenoemde schreefloze lettertypes.

Lettertypes met schreef worden vaak geassocieerd met betrouwbaarheid, respect, autoriteit en bovenal traditie. De meest bekende voorbeelden van dit soort lettertypes? Times New Roman, Georgia, Garamond, Baskerville en Bodoni.

CVopmaken.nl

Schreefloze lettertypes worden meer gezien als modern, netjes en stabiel. Mede dankzij het internet zijn deze lettertypes groot geworden - op een scherm vergroten deze het leesgemak. De meest bekende voorbeelden zijn Arial, Helvetica, Verdana, Calibri en Century Gothic.

Naast deze ‘basiscategorie’ zijn er in CV’s vele subvormen te vinden. Neem bijvoorbeeld het onderscheid tussen modern en script. Opvallend is dat wij zien dat moderne lettertypes met name door mannen gebruikt worden, waar script met name door vrouwen ingezet wordt. Een voorbeeld van modern & script:

CVopmaken.nl

Mijn tip? Gebruik voor de basistekst van je CV een schreefloos lettertype. In de titel’s zou je eventueel een lettertype met schreef kunnen gebruiken - om wat meer swung aan je CV te geven. Echter: kies je lettertypes met zorg - het is van belang een goede balans tussen de verschillende opties te vinden. Als je het zelf moeilijk vindt om te kiezen en de balans te vinden raad ik aan om één lettertype voor alles te gebruiken en in de titels te spelen met stijleigenschappen als vetgedrukt en cursief.

Welke lettertypes zijn populair op CV’s?

Bloomberg Business heeft een recent onderzoek gedaan onder typografen, waarbij Helvetica als grote winnaar naar voren kwam. Dit is eigenlijk altijd een veilige keus - en daardoor ook bijzonder populair op CV’s. Ook Proxima Nova is geliefd, maar vooral onder de doelgroep met ‘meer karakter’. Dit lettertype is te koop voor €24,99.

Qua lettertypes met schreef zijn in het bijzonder Times New Roman en Garamond populair.

Deze lettertypes zijn populair met een reden - ze werken goed op CV’s. Maak hier dan ook gebruik van! Wees liever creatief met andere vormgevingselementen, of eventueel in je titels, maar gebruik voor je inhoud het liefst een van deze lettertypes. Recruiters houden hier van en zijn niet altijd dol op ‘meer creatieve’ lettertypes. Zijn er uitzondering? Zeker, neem bijvoorbeeld de creatieve branche - hier kom je de minder standaard lettertypes nog wel eens tegen op CV’s.

Carlien’s tips

  • Maak je tekst niet te groot - vaak is een waarde tussen 10.5 en 12 punten meer dan genoeg. Aan het twijfelen over de grootte? Gebruik dan 11 punten - dan zit je altijd goed.
  • Interlinie: zorg dat er genoeg ruimte tussen je regels zit, maar niet teveel. Dit vergroot de leesbaarheid.
  • Plaats je verschillende alinea’s niet al te dicht op elkaar - dankzij witruimte wordt een CV gemakkelijker te scannen.
  • Experimenteer, experimenteer, experimenteer: een goed CV kost tijd, zeker om de perfecte balans in je vormgeving en lettertypes te vinden.
  • Zelf weinig vormgevingsgevoel of geen zin en tijd om je hier mee bezig te houden? Dan kan mijn bedrijf, CVopmaken.nl, je voor een kleine prijs met liefde helpen.

Over Carlien

Carlien Laarman is oprichter van CVopmaken.nl - een online dienst die binnen 2 werkdagen je CV optimaliseert, structureert, check en perfect vormgeeft. Het is de missie van CVopmaken.nl zoveel mogelijk mensen aan werk te helpen. Bekijk de website hier.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg