Zo maak je een succesvol video-cv

Sollicitanten zijn al jaren gewend om te reageren op een vacature door het versturen van een sollicitatiebrief en cv. Uit Amerika is echter een trend overgewaaid die deze beproefde methode uitbreidt. Wil je tegenwoordig écht opvallen tussen andere sollicitanten, dan is het maken van een video-cv een aanrader. In dit artikel leggen wij uit wat een video-cv is en geven wij een aantal tips voor het optimaliseren van deze nieuwe dimensie van solliciteren. Benieuwd naar andere moderne vormen van solliciteren? Lees dan Videosollicitatie: een innovatieve manier van solliciteren.

Wat is een video-cv?

In eerste instantie lijkt het vanzelfsprekend dat een video-cv een opname is van een sollicitant die simpelweg een cv verwoord, dit is daarentegen niet het geval. Het voorlezen van een cv voor de camera heeft geen meerwaarde voor recruiters, zij hebben immers al een geprint exemplaar van jouw curriculum vitae.

Een sterk video-cv is een korte pitch van 60 to 90 seconden. De sollicitant laat zien wie hij of zij is en waarom de functie en het bedrijf bij hem of haar past. Daarnaast vertelt de sollicitant beknopt wat hij of zij voor werkervaring heeft. Ook is het belangrijk om enthousiasme en passie voor het vak te laten zien. Een video-cv is bij uitstek de manier om jouw persoonlijkheid en je uitstraling te laten zien, en is vandaar een uitstekende toevoeging aan een sollicitatiebrief en cv. Wil je meer gebruik maken van moderne technologie? Maak dan een visueel cv met Pinterest.

Niet voor elk vakgebied

Voordat je begint met filmen is het belangrijk na te gaan of een video-cv past bij het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Een video-cv heeft doorgaans geen meerwaarde voor een bouwbedrijf of een traditionele onderneming. Ga je echter solliciteren bij een functie binnen de communicatie of creatieve sector,dan is een video CV vaak wel effectief.

Geen algemeen video-cv

Net als een sollicitatiebrief en cv, is het niet de bedoeling dat je één generiek video-cv maakt en hiermee op verschillende vacatures reageert. Zorg ervoor dat je in je video laat merken dat deze is gemaakt voor de desbetreffende vacature. Dit kan o.a. door het benoemen van de vacature of het bedrijf.

Doe research

Het is aan te raden eerst research te doen naar bestaande video-cv’s. Via YouTube of Vimeo kan je tientallen voorbeelden zien van sollicitanten die dit eerder hebben gedaan. Bekijk zoveel mogelijk CV’s  om inspiratie op te doen en te zien wat wel en niet werkt.

Plaatsen van de camera

Het is aan te raden altijd een statief te gebruiken tijdens het filmen. Hierdoor blijft het beeld stabiel en kan de kijker zich beter focussen op de sollicitant. Daarnaast is het verstandig de camera dicht bij je gezicht te houden, zodat je ogen goed gezien worden. Ook is het belangrijk nooit de camera te hoog of te laag te plaatsen. Recruiters willen jou recht in je ogen kunnen kijken en niet tegen je op of op je neer kijken.

Belichting

Een belangrijk element van elke video is de belichting. Film je cv video overdag en bij voorkeur voor een raam. Het natuurlijke zonlicht zorgt ervoor dat jouw gezicht beter te zien is en dat de video in het algemeen prettiger te bekijken is.

Verstaanbaarheid

Nog belangrijker dan de belichting is de verstaanbaarheid. Zorg dat je rustig praat, dat achtergrondgeluiden minimaal zijn en dat je niet in een holle ruimte bent. Daarnaast is het verstandig om een externe microfoon te gebruiken mocht je daarvan in bezit zijn.

Meerdere takes

Bij een video-cv draait alles om uitstraling en enthousiasme. Bekijk de video kritisch na het filmen. Mocht je niet tevreden zijn met het resultaat, begin dan gewoon opnieuw. Ook is het mogelijk om in één keer meerdere ‘takes’ te filmen en vervolgens de meest representatieve uit te kiezen.

Gebruik YouTube of Vimeo

Video-cv’s zijn doorgaans te grote bestanden om via een e-mail te versturen. Een uitstekend alternatief hiervoor is het uploaden van de video op YouTube of Vimeo. Beide sites hebben de optie om de video te markeren als ‘privé’ waardoor deze niet door zoekmachines te vinden is en alleen bekeken kan worden door personen die een link naar de video hebben.

Representatief

Uiteraard is het belangrijk om representatief over te komen. Zorg dat je goed verzorgd en gekleed bent en dat je duidelijk en verstaanbaar praat. Ook is het belangrijk dat de omgeving waarin je filmt representatief is. Zorg dat je huis netjes en schoon is indien je jouw cv hier filmt.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg