De voor- en nadelen van een foto op je cv

Er is geen onderwerp binnen het solliciteren waar zoveel onenigheid over bestaat. Moet je nou wel of niet een foto plaatsen op je cv? Voor veel sollicitanten blijft het een controversieel vraagstuk. Omdat er geen eenduidig antwoord op deze vraag bestaat, is het aan de sollicitant om te beslissen dit wel of niet te doen. Om je bij deze keuze te helpen, hebben wij in dit artikel de voor- en nadelen van het plaatsen van een foto op je cv onderzocht. Benieuwd hoe jouw cv wordt gelezen? Lees dan De 6 seconden waarin je recruiters je cv beoordelen.

Gratis LinkedIn foto

Foto op cv gebruikelijk?

Het gebruiken van een foto in je cv is iets dat de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Dit heeft grotendeels te maken met de digitalisering en hoe recruiters social media gebruiken. Wanneer recruiters na het lezen van een sollicitatiebrief en cv geïnteresseerd zijn geworden, zullen zij dikwijls de social media van de sollicitant bekijken. Vanuit deze beredenering is het een stuk gebruikelijker geworden om een foto in je cv design te verwerken, aangezien de recruiter via social media toch wel je gezicht te zien krijgt.

Effect foto op cv

In Israël is onderzocht welk effect het plaatsen van een foto in een cv heeft. Het onderzoek concludeerde dat het zowel positieve als negatieve effecten heeft. Zo bleek dat aantrekkelijke mannen sneller werden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het gebruiken van een foto had echter het tegenovergestelde effect bij mannen die niet als knap beschouwd worden. Zij waren succesvoller in het krijgen van een uitnodiging wanneer zij geen foto gebruikten.

Bij vrouwen die als aantrekkelijk worden gezien, bleek het toevoegen van een foto vaak een negatief effect te hebben. Wanneer zij hun cv zonder foto verstuurde hadden zij 40% meer kans op een uitnodiging. Volgens het onderzoek zou dit grotendeels door jaloezie komen. Aangezien het onderzoek in Israël is uitgevoerd is, is het niet duidelijk hoe representatief de resultaten voor Nederland zijn. Maar het geeft wel aan dat het gebruiken van een foto wel degelijk positief of negatief effect heeft.

Voor- en nadelen van een foto op je cv

Naast het hierboven genoemde effect, zijn er nog een aantal voor- en nadelen voor het verwerken van een foto in je cv layout. Denk bij elk punt na over hoe deze op jou van toepassing kan zijn en maak daarna je besluit wel of niet een foto te gebruiken. Wil je jouw cv opstellen? Lees dan eerst deze 5 cv tips van recruiters.

Voordelen foto cv:

- Je cv valt sneller op omdat de meeste sollicitanten geen foto op hun cv plaatst;
- Door het koppelen van een gezicht aan een naam wordt je sneller onthouden;
- ‘Knappe’ mannen hebben mogelijk een voordeel;
- Sommige recruiters denken dat je foto wat over je persoonlijkheid zegt;
- Je kan ‘positief’ gediscrimineerd worden op basis van je uiterlijk.

Nadelen foto cv:

- ‘Knappe’ vrouwen hebben mogelijk een nadeel vanwege jaloezie;
- Foto kan afleiden van de inhoud;
- Mogelijk last van vooroordelen;
- Je kan gediscrimineerd worden op basis van je uiterlijk.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg