Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief

Je hebt een toffe vacature gevonden waarbij gevraagd wordt je CV en motivatiebrief op te sturen. Om je hier bij te helpen geven we een aantal tips voor het schrijven van een overtuigende motivatiebrief.

Onderzoek doen

Voordat je begint met een motivatiebrief schrijven is het belangrijk een grondig onderzoek te doen. Zorg dat je zo veel mogelijk informatie over de functie en de werkgever achterhaalt. Zoekmachines zoals Google helpen je in de zoektocht naar achtergrondinformatie. Gebruik hierbij bijvoorbeeld zoektermen rondom de bedrijfsnaam, afdelingsnaam, productnamen en de branche in het algemeen. Door deze informatie in je brief te verwerken en mogelijk in een sollicitatiegesprek te tonen, laat je naast je motivatie ook kennis van het vakgebied en de branche zien.

Opvallende opening- en slotzinnen

Sterke motivatiebrieven vallen op tussen die van andere sollicitanten. Het gebruiken van een originele opening- en slotzin kan hierbij helpen. Veel sollicitanten openen met ‘’naar aanleiding van uw advertentie…’’ en sluiten met ‘‘ik wil mijn motivatie graag persoonlijk toelichten..’’. Er is in principe niets mis met deze zinnen, je zal er echter niet door opvallen. Probeer met iets origineels en creatiefs te komen, waardoor je de aandacht van de recruiter trekt.

Inhoudelijke tips

Na het lezen van je motivatiebrief moet de recruiter antwoord hebben op de volgende vragen:
- Waarom ben je enthousiast over de baan?
- Waarom ben je geschikt voor de functie?
- En waarom wil je juist bij dit bedrijf werken?

Probeer tijdens het schrijven de antwoorden op deze vragen zo duidelijk mogelijk in je brief te verwerken. Hiermee overtuig je de recruiter dat jij de beste keuze bent voor de functie.

Bewijs je motivatie

Schrijf niet alleen dat je graag dat werk doet, maar bewijs het. Wil je bijvoorbeeld werken met ouderen en heb je hier al ervaring mee, schrijf dat dan op. Je ervaring als mantelzorger voor je grootmoeder of je vrijwilligerswerk in het verzorgingstehuis, bewijzen dat je gemotiveerd bent voor dit werk. Daarnaast kan je met referenties en feedback van eerdere werkgevers, de recruiter overtuigen van jouw motivatie en vaardigheden.

Motivatiebrief als pdf-bestand

De weergave van je motivatiebrief kan per programma verschillen. Wat er op jouw computer uitziet als een mooi vormgegeven bestand, kan bij de recruiter er uitzien als een puinhoop. Wanneer je een motivatiebrief opslaat als pdf-bestand, zal dit nooit gebeuren. De meeste tekstverwerkingsprogramma’s hebben deze optie, dus maak er gebruik van!

Voorbeeld motivatiebrieven

Om je te helpen de bovenstaande tips in context te plaatsen hebben wij een tweetal voorbeeld motivatiebrieven toegevoegd. Volg deze link voor een voorbeeld motivatiebrief en deze link voor een voorbeeld motivatiebrief stage.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg