Tips voor motivatiebrieven

Bij de meeste vacatures wordt er gevraagd om een sollicitatiebrief en curriculum vitae op te sturen. Maar het komt ook voor dat er nadrukkelijk om een motivatiebrief gevraagd wordt. Sterker nog, als je op een stages, traineeships, business courses of inhousedagen wil reageren, wordt er bijna altijd om een motivatiebrief gevraagd. Om je te helpen met solliciteren via een motivatiebrief staan in dit artikel een aantal waardevolle tips. Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn wat het verschil tussen en sollicitatie- en motivatiebrief is, lees dan ook het artikel Motivatiebrief vs. Sollicitatiebrief.

Short and simple

Recruiters hebben maar beperkt de tijd om motivatiebrieven en CV’s te lezen. Zij willen zo snel en zo duidelijk mogelijk lezen waarom jij bij hen wilt werken. Bij het schrijven van je motivatiebrief is het aan te raden om het KISS-principe te hanteren. Deze term staat voor Keep It Short and Simple. Hiermee wordt aangegeven dat een boodschap het best overkomt als je niet te veel tegelijk wil vertellen en de vorm simpel gehouden wordt.

Probeer altijd zo snel mogelijk tot de kern van de zaak te komen en gebruik weinig moeilijke woorden of lange zinnen. Schrijven volgen het KISS-principe kan lastig zijn, maar werpt gegarandeerd zijn vruchten af.

Schrijfstijl

Niet alleen de inhoud van je brief laat recruiters weten of je bij het bedrijf past, maar ook de schrijfstijl. Wanneer je bijvoorbeeld een informeel geschreven brief naar een formeel bedrijf stuurt, kan dat een negatieve impact op je sollicitatie hebben.

Voordat je begint met schrijven is het verstandig eerst nog eens de vacature en de website van het bedrijf door te nemen. Door de schrijfstijl en uitstraling te analyseren, achterhaal je wat voor cultuur het bedrijf heeft. Door je woordkeuze hierop aan te passen, toon je aan dat je onderzoek hebt gedaan en binnen het bedrijf past.

Aanvulling op CV

Bij het schrijven van een brief is het belangrijk te onthouden dat het een aanvulling is op je CV. Goed geschreven motivatiebrieven en CV’s zijn complementair en versterken elkaar.

Som niet alles op wat al in je CV staat, maar geef er uitleg bij. Leg uit waarom je opleiding of huidige functie jou geschikt maakt voor de vacature. Eerdere functies die weinig raakvlakken hebben met de vacature kan je weglaten, omdat deze al in je CV zijn vermeld. Op deze manier benut je de verschillen van beide documenten en zijn ze optimaal op elkaar afgestemd.

Geef voorbeelden

Doordat recruiters veel motivatiebrieven lezen, is het belangrijk om op te vallen en geloofwaardig over te komen. Een effectieve manier om dit te doen, is het geven van voorbeelden van jouw eigenschappen. Mocht je organisatietalent hebben, geef hier dan ook een voorbeeld van. Beschrijf dan bijvoorbeeld wat voor evenementen jij succesvol hebt georganiseerd en uitgevoerd.

Aan de slag

Sta je op het punt om een te solliciteren? Lees dan dit artikel en schrijf een overtuigende motivatiebrief of lees een voorbeeld motivatiebrief.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg