Opvallen met een open sollicitatiebrief

Bij open sollicitaties kijken werkgevers vooral naar je motivatie en of jij je hebt verdiept in het bedrijf. Wanneer een werkgever op dat moment geen passende vacature heeft, wordt de open sollicitatie ongeveer 6 maanden tot 1 jaar in file gehouden. Zijn er nieuwe vacatures dan kijken werkgevers of er bij de open sollicitaties een geschikte kandidaat tussen zit.

In tijden dat er weinig vacatures zijn, is de open sollicitatie een populaire manier om toch bij werkgevers in de kijker te komen. Maar voordat je een open sollicitatie gaat versturen, is het goed dat je weet wat werkgevers belangrijk vinden en waar zij op letten. Daarnaast is het handig om te weten hoe werkgevers omgaan met open sollicitaties zodat jij weet waar je aan toe bent.

Motivatie belangrijkst

Bij een open sollicitatie vinden werkgevers de motivatie het belangrijkst. In je open sollicitatiebrief moet duidelijk naar voren komen waarom jij bij de betreffende organisatie solliciteert en wat jij te bieden hebt. Omdat je niet op een specifieke vacature reageert, is het ook belangrijk dat je duidelijk je passie naar voren laat komen. Probeer zo goed mogelijk te verwoorden wat jou zo uniek maakt.

CV moet onderscheidend zijn

Ook het Curriculum Vitae is belangrijk. Een werkgever kan veel informatie halen uit het CV over wat voor persoon je bent. Ben jij bijvoorbeeld een jobhopper, maak je af waar je aan bent begonnen, welke hobby’s en interesses heb je, wat heb je naast je studie gedaan, etc. Het CV moet onderscheidend zijn op de inhoud.

Voldoe aan de algemene eisen

Verder vergelijkt de werkgever jouw profiel vaak met de algemene eisen die vaak terugkomen bij vacatures van het bedrijf. Een werkgever heeft een aantal specifieke eisen waaraan iedere kandidaat moet voldoen. Zoals een opleidingsachtergrond en –niveau en bepaalde eigenschappen die passen binnen het bedrijf. Zorg dus dat je je open sollicitatie hierop aanpast.

Verdiep je in het bedrijf

Naast je motivatie moet je in je sollicitatiebrief duidelijk naar voren laten komen dat je het bedrijf kent en dat je kunt motiveren waarom je juist daar wilt werken. Verdiep je dus in het bedrijf voordat je een open sollicitatie verstuurt. En dat is meer dan alleen de website bekijken. Bel bijvoorbeeld het bedrijf op en stel een aantal relevante vragen. Kandidaten die van tevoren bellen hebben vaak een streepje voor.

Je kunt ook een keer langs gaan bij het bedrijf. Bekijk de werkplek en zie wat voor mensen er werken. Proef de sfeer op het kantoor en kom er achter of het bedrijf bij je past en andersom. Zorg dat je een zo compleet mogelijk beeld heb van waar en op welke afdeling en/of functie je zou willen werken voordat je je open sollicitatie verstuurt.

Afhandeling open sollicitatie

Je bent klaar met het schrijven van je open sollicitatiebrief. En nu? Over het algemeen gaat het versturen van open sollicitaties via een sollicitatieformulier op de website. Probeer het formulier altijd zo compleet mogelijk in te vullen. Bij sommige werkgevers is er een speciaal e-mailadres waar je je open sollicitatie naar toe kan sturen.

Bevestigingsbrief

Werkgevers proberen alle open sollicitaties zo goed mogelijk af te handelen. Op welke manier dat precies gebeurt is bij iedere werkgever en elke sollicitatie anders. Van de meeste werkgevers zul je een bevestigingsbrief ontvangen. In deze brief staat aangegeven dat ze je open sollicitatie hebben ontvangen en eventueel welke verdere stappen zij zullen ondernemen.

Is er een match?

De werkgever zal eerst kijken of er een match is tussen jou en de op dat moment openstaande vacatures. Bij een match wordt je uitgenodigd voor een persoonlijk (telefonisch) gesprek om meer te weten over je huidige situatie en je toekomstperspectief. Soms zal een werkgever vragen om een op de functie gerichte sollicitatiebrief te schrijven, waarna je de verdere sollicitatieprocedure doorloopt.

In file houden

Wanneer er geen passende vacature voor je is, wordt je open sollicitatie zo’n 6 maanden tot 1 jaar in file gehouden. Wanneer er weer nieuwe vacatures ontstaan, kijken werkgevers eerst naar de open sollicitaties. Mocht daar een geschikte kandidaat tussen zitten dan wordt de kandidaat vaak eerst telefonisch benaderd om te vragen of hij/zij nog steeds beschikbaar is en eventueel interesse heeft in de betreffende functie. Dat kan dus jouw open sollicitatie zijn!

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg