Wat is een open sollicitatie?

Schrijf je gratis in voor de Nationale Carrièrebeurs

Wanneer er weinig vacatures zijn, biedt open solliciteren uitkomst. Open solliciteren houdt in dat je niet reageert op een openstaande vacature, maar je dat jij je interesse voor een bepaald bedrijf kenbaar maakt. Wanneer je een open sollicitatie goed aanpakt, kan het leiden tot het vinden van jouw droombaan. Daarvoor moet je wel wat voorwerk verrichten door onder meer zelfonderzoek te doen en je te verdiepen in het bedrijf.

Open solliciteren houdt in dat je 'ongevraagd' solliciteert. Je reageert dus niet op een advertentie of een openstaande vacature. Met een open sollicitatie maak je je enthousiasme kenbaar voor een bedrijf. Wanneer je het goed aanpakt kan een open sollicitatie ervoor zorgen dat jij misschien wel jouw droombaan vindt.

Waarom een open sollicitatie

Je zult gerust je twijfels hebben om open sollicitaties te versturen. Het kost je namelijk wel veel meer tijd en energie dan een gerichte sollicitatie. En het levert zeker niet altijd een baan op. Toch heeft open solliciteren een aantal voordelen, helemaal in tijden van recessie en er maar weinig vacatures zijn.

Een groot voordeel van een open sollicitatie is dat je weinig tot geen concurrentie hebt. Je zult een van de weinigen zijn die op dat moment een open sollicitatie verstuurt. Daarnaast laat je zien dat je gemotiveerd bent en initiatief durf te nemen. Eigenschappen die werkgevers graag zien.

Het voordeel van open sollicitaties voor werkgevers is dat ze niet een sollicitatieprocedure hoeven op te starten. Dit scheelt hen veel tijd en geld. Werkgevers kijken bij nieuwe vacatures vaak eerst tussen de reeds ontvangen open sollicitatiebrieven of er een geschikte kandidaat tussen zit.

Aanpak

Een open sollicitatie kan een sterk wapen zijn mits je het goed aanpakt. Je zult daarom eerst wat voorwerk moeten doen voordat je een open sollicitatiebrief gaat schrijven. Omdat je niet gericht op een vacature schrijft, is het belangrijk dat je brief duidelijk en sterk is.

Functie

Met een open sollicitatie moet je duidelijk naar voren brengen wat voor soort werk je zoekt, wat je motivatie is voor de betreffende functie en waarom je voor die werkgever kiest. Verdiep je daarom eerst in wat voor functie jij zou willen. Bekijk ook goed welke benamingen de functie kan hebben. Dit kan per branche verschillen.

Werkgever(s)

Zoek uit bij welke bedrijven je graag zou willen werken. Bekijk bijvoorbeeld eens de werkgeverspresentaties op Jobnet. Hierin lees je over de mogelijkheden, de bedrijfscultuur en de kandidaten die werkgevers zoeken. Maak een lijstje met werkgevers waar jouw interesse naar uitgaat. Probeer vervolgens een zo goed mogelijk beeld te vormen van deze bedrijven. Dit kun je doen door de website te bekijken, jaarverslagen op te vragen en nieuwsberichten van het bedrijf door te nemen.

Zelfkennis

Voor een open sollicitatie is het belangrijk dat je goed aangeeft wie je bent en wat je kunt. Doe zelfonderzoek om te ontdekken wat je wilt en wat je sterke punten zijn. Je moet jezelf namelijk verkopen en dat gaat alleen wanneer je weet wat je wilt en dit duidelijk kunt verwoorden. De AIDA-formule kan je daarbij goed helpen.

Vooraf bellen

Je hebt nu al heel wat voorwerk verricht. Maar er is nog één ding dat je kunt doen voordat je begint met het schrijven van een open sollicitatiebrief. Namelijk het bedrijf bellen. Je open sollicitatie zal effectiever zijn wanneer je deze kunt richten aan een persoon die je al gesproken hebt. Daarnaast hebben kandidaten die van tevoren bellen vaak een streepje voor.

Bereid je wel goed voor voordat je gaat bellen. Het telefoontje dat je gaat plegen is namelijk de eerste indruk die het bedrijf van je krijgt. Bedenk vooraf wat je wilt overbrengen tijdens het gesprek en maak een lijst met vragen die je wilt stellen. Vraag bij een algemeen nummer direct naar de afdeling personeel & organisatie. In je open sollicitatiebrief kun je aan telefoongesprek refereren.

Het kan zijn dat je het niet prettig vindt om 'koud' te bellen. Er zijn genoeg mensen die niet durven te bellen of slecht aan de telefoon spreken. Dat geeft niet. Een goede open sollicitatiebrief kan ook zonder te refereren aan een telefoontje effectief zijn.

Open sollicitatiebrief schrijven

Nu je alle informatie hebt, kun je beginnen met het schrijven van de open sollicitatiebrief. Weet je precies naar welke functie je op zoek bent, geef dat in de inleiding van je brief aan. Dat doe je bijvoorbeeld door je aanbod te koppelen aan de reden waarom het betreffende bedrijf je aanspreekt.

Vervolgens geef je aan welke kwaliteiten en ervaringen jouw onderscheiden van de rest. Net als met de 'gewone' sollicitatiebrief moet je brief helder en prettig leesbaar zijn, geen spel- en taalfouten bevatten en de juiste toon raken.

Bekijk een open sollicitatiebrief voorbeeld »

Nabellen

Sluit je open sollicitatiebrief enthousiast af. Geef ook aan dat je altijd bereid bent om aanvullende informatie te geven. Daarnaast kun je in de afsluiting aangeven dat je over enkele weken contact opneemt om te informeren naar de mogelijkheden binnen het bedrijf. Het is heel normaal om het bedrijf te bellen wanneer je enkele weken na het versturen van je open sollicitatie nog niets hebt vernomen.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg